Сърбежът по ръцете и краката – аларма за висока захар

Сърбежът по ръцете и краката – аларма за висока захар

Някои от признаците на диабет тип 2 са неспецифични и може да изглеждат „странни“, но най-добре да не се пренебрегват, тъй като опасно високата кръвна захар може да предизвика тези симптоми. Развитието на диабет тип 2 се причинява от нарушения, свързани с производството на хормона инсулин, който регулира как глюкозата се използва от клетките в тялото за производство на енергия.

Тялото не го отделя достатъчно или, напротив, концентрацията на инсулин става прекомерна и клетките губят чувствителност към него, възниква резистентност. В резултат на това нивата на кръвната захар се повишават. При хронично висока захар се развива диабет.

Работа на компютър, преумора, възраст – повечето хора обясняват проблемите си със зрението с каквото и да било, но не и с диабет. Междувременно високата кръвна захар провокира промени в течностите в очите, които влияят негативно на качеството на зрението. Експертите предупреждават, че диабетът може да причини сърбеж по цялото тяло, но многократните усещания за сърбеж в ръцете, краката са особено показателни.

Намаленият слух също е аларма. Този привидно странен симптом всъщност се среща при 30% от случаите на диабет тип 2. Постоянно високата кръвна захар може да увреди кръвоносните съдове и нервите на вътрешното ухо, което впоследствие може да доведе до загуба на слуха. Най-честите признаци на диабет освен жажда включват повишено уриниране, чувство на силна умора и дългосрочни рани, които не зарастват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *