С радонова вода лекуват в Нареченски бани

България е прочута с минералните си извори, но лековита радонова вода има само на две места в страната, едно от които е Наречен. В балнеокомплекс „Медика” в Нареченски бани специалистите съчетават оздравителните със СПА процедури. Кални бани, физиотерапия, минерален басейн, красива природа, традиционна родопска кухня са само част от всичко, което очаква гостите на перлата в короната на „Медика” – балнеокомплексът в Наречен.

Село Нареченски бани се намира югозападно от Асеновград в Средните Родопи. Курортът съществува официално от 1891 година, когато е открита първата баня. През 40-е години на миналия век руснаци и наши военни правят проучвания за благотворното въздействие на радоновата минерална вода върху организма на човек и скоро започват да я използват за лечение. Водите са бистри, безцветни, без мирис, с приятен вкус, едни от тях са силно, а други умерено радонови, силициеви и леко флуорни. Температурата им е от 11 до 29 °С. Радоновата вода, която се използва в балнеолечението в „Медика Наречен” е с температура 22 градуса, за да не се изгуби газът в нея. В района има три минерални извора – „Соленото изворче“, „Очното изворче“ и „Бански извор“.

В минералните води се намират в разтворено състояние соли на бор, мед, германий, молибден, титан, манган, сребро, стронций, литий, алуминий, желязо, олово, барий, волфрам. Макар и в незначителни количества, те усилват биологичното действие на другите минерални съставки на водата, като повишават лечебните й качества.

Радонът е радиоактивен газ без цвят и без мирис. Той се получава при радиоактивното разпадане на радия — отделяйки алфа частица, радият се превръща в радон. Постъпва в организма през кожата, храносмилателната система и белите дробове. През кожата преминава в малко количество, като прониква в кръвта и стига до вътрешните органи. Най-добре се поема през кожата във вода, затова и процедурите в „Медика Наречен” са чрез вани и тангентори. В същото време отделеният по време на балнеопроцедурата радон във въздуха се вдишва от болния и действа както при инхалация.

Престояване около 40 минути в помещението за инхалация е равносилно на 1 баня.

При бързо пиене на радонова вода на големи порции газът се отделя по-бързо от организма, поради което водата трябва да се пие бавно и на глътки. Приетият чрез пиене радон се задържа най-дълго и се отделя чрез белите дробове след 2-3 часа.

Лечебните свойства на радона са многобройни. Той действа общоуспокояващо и обезболяващо, подобрява сърдечната дейност, разширява съдовете, понижава или нормализира кръвното налягане, действа благотворно при лимфен застой, обменните процеси и деленето на клетките, разказва управителят на „Медика” д-р Кирил Панайотов. Върху централната нервна система радонът има изразено успокояващо действие. След радоново лечение се наблюдават изменения в електрическата активност на мозъка с тенденция към подобрение или пълно изчезване на болестните изменения.

Радонът особено добре повлиява щитовидната и половите жлези. Действа благоприятно на въглехидратната обмяна, като нивото на захарта в кръвта показва склонност към нормализиране. Това свойство на радоновата вода се прилага за лечение на диабета.

По време на лечението с радонова вода може да се установи увеличение на хемоглобина и на червените кръвни клетки, за което допринася и климатът. Засилват се защитните функции на кръвта, като след балнеолечение нарастват съпротивителните сили на организма към инфекции.

Нареченската вода усилва кръвообращението и обменните процеси в половите органи, което води до нормализиране на яйчниковата функция при жените. Настъпва подобрение при състояние на липсваща или намалена менструация.

Лечението с радон трябва да протича под лекарско наблюдение. Специалистите, които от години работят в „Медика Наречен“, начело с д-р Кацарска, консултират гостите на комплекса и им назначават индивидуална програма за лечение и рехабилитация. В зависимост от сезона от 50 до 90% са чужденците, които избират „Медика Наречен”, за да получат на едно място лечение, рехабилитация и почивка. Д-р Кирил Панайотов уточнява, че най-много са гостите от Турция и Гърция, които си имат традиции в балнеолечението, но идват тук, тъй като България е богата на ресурси, а и цените са достъпни. За съжаление обаче след 1990 година у нас не е правена биологична характеристика на лечебните извори и далеч не се ползват всички.

Освен чужденците все по-често и българите се завръщат към балнеолечението и дори избират като подаръци – пакети за свои близки, които се отдават на лечение, почивка или и на двете заедно в сърцето на енергийните Родопи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *