Тази невероятна билка е панацея! Ползвали са я още Тутанкамон и Нефертити

Хората са вярвали, че Бог е създал черния кимион, за да излекува всичко, което мъчи хората. Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки, които датират от периода на мезолита и неолита, което показва, че черният кимион се е употребявал още преди 8000 години.

Египтологът Хауърд Картър открива сред вещите на Тутанкамон масло, което никой не знаел какво точно е. Скоро става ясно, че това е масло от черен кимион. Фактът, че маслото от черен кимион е сред нещата на Тутанкамон сам по себе си говори за неговата важност. Самата Нефертити го е използвала, за да запази своята красота и младост.

Билката се е използвала в Древен Египет за подобряване на храносмилането, справяне с настинки, главоболие, инфекции и зъбобол.

Растението е било известно и на римляните, които го наричали гръцки кориандър. Древногръцкият лекар Диоскоридис го използвал като лек за зъбобол, главоболие и общи здравословни неразположения.

Черният кимион се използва в източната медицина като средство за лечение на най-различни здравословни проблеми и днес. Билката вирее в района на Средиземно море, Азия, Арабския полуостров и Северна Африка.

Над 200 изследвания са доказали, че семената от черен кимион са ефективни при лечението на заболявания, като алергии, ревматоиден артрит, алергичен ринит и астма.

Доказано е, че черният кимион защитава сърцето ви, тъй като укрепва вътрешните стени на кръвоносните съдове и подобрява тяхната еластичност. Поради това няма да имате проблеми с високо кръвно налягане.

Семената помагат за понижаване на тревожността. При експеримент с 48 юноши доброволци било наблюдавано подобряване на настроението след 4 седмици приемане на черен кимион.

Една от най-големите ползи на билката е възстановяването на косата при косопад, тъй като укрепва корените. Маслото от черен кимион подобрява също растежа на косата и я предпазва от преждевременно побеляване. Включвано е и в състава на кремовете за предотвратяване на бръчки.

В едно проучване на 20 възрастни доброволци е установено и подобряване на вниманието и паметта след девет седмици прием на черен кимион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *