Тайните подправки, които ще ни спасят при висок холестерол

Подправките са любима част от готвенето, които правят храната неустоимо вкусна, но те имат и редица ползи за здравето ни. Тези подправки, които присъстват във всеки дом имат благоприятен ефект при необходимост от сваляне на висок холестерол, който е един от тихите съвременни убийци на нашето здраве.

Куркума

Суперхрана, ароматна подправка, която е част от индийската кухня и не само. Куркумата получава все повече внимание като съставка за добро здраве. За нея е известно, че има противоракови, антисептични свойства, подпомага отслабването.

Известно е, че активното съединение съдържащо се в нея, наречено куркумин, помага за намаляване на нивата на резистентност към инсулина и лептина. Куркумата е сочена за една от най-полезните подправки за здравето на сърцето, благоприятстваща и за намаляване нивата на високия холестерол.

Чесън

Още една чудесна подправка за здравето на сърцето, която съдържа съединението алицин. То има антибактериални свойства. Според редица западни изследвания, здравословните менюта, които включват и консумацията на чесън, намаляват риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол.

Ароматната подправка благоприятства и храносмилането, като спомага и за подобряване на оралното здраве, съобщава az-jenata.bg

Джинджифил

Коренът от джинджифил е широко използван в източната кухня и също като куркумата и чесъна има редица ползи за нашето здраве. Още от древни времена, пикантната подправка се е използвала за облекчаване на мускулни болки, болки в гърлото, коремни спазми, запек, гадене, при треска, високо кръвно налягане. Джинджифилът действа противовъзпалително, а за неговата активна съставка, наречена гингерол, се смята, че спомага за отпускането на кръвоносните съдове. Също така спомага за контрола на нивата на холестерол и триглицеридите.

Черен пипер

Ако сте любители на черния пипер, вероятно знаете, че тази уникална подправка помага в борбата със свободните радикали. За него е известно и че благоприятства храносмилането, здравето на сърцето, действа благоприятно при висок холестерол, укрепва имунитета по време на настинки, подобрява метаболизма.

Канела

За една от най-ароматните подправки знаем че подобрява настроението и помага за контрола на кръвната захар. Канелата е богата на антиоксиданти. Редовната ѝ консумация благоприятства здравето на сърцето, мозъка, храносмилането. Според някои западни проучвания (2013) правени с пациенти с диабет тип 2, канелата може да помогне и за намаляване на нивата на високия холестерол.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *