Тайните подправки, които ще ни спасят при висок холестерол

Тайните подправки, които ще ни спасят при висок холестерол

Подправките са любима част от готвенето, които правят храната неустоимо вкусна, но те имат и редица ползи за здравето ни. Тези подправки, които присъстват във всеки дом имат благоприятен ефект при необходимост от сваляне на висок холестерол, който е един от тихите съвременни убийци на нашето здраве.

Куркума

Суперхрана, ароматна подправка, която е част от индийската кухня и не само. Куркумата получава все повече внимание като съставка за добро здраве. За нея е известно, че има противоракови, антисептични свойства, подпомага отслабването.

Известно е, че активното съединение съдържащо се в нея, наречено куркумин, помага за намаляване на нивата на резистентност към инсулина и лептина. Куркумата е сочена за една от най-полезните подправки за здравето на сърцето, благоприятстваща и за намаляване нивата на високия холестерол.

Чесън

Още една чудесна подправка за здравето на сърцето, която съдържа съединението алицин. То има антибактериални свойства. Според редица западни изследвания, здравословните менюта, които включват и консумацията на чесън, намаляват риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол.

Ароматната подправка благоприятства и храносмилането, като спомага и за подобряване на оралното здраве, съобщава az-jenata.bg

Джинджифил

Коренът от джинджифил е широко използван в източната кухня и също като куркумата и чесъна има редица ползи за нашето здраве. Още от древни времена, пикантната подправка се е използвала за облекчаване на мускулни болки, болки в гърлото, коремни спазми, запек, гадене, при треска, високо кръвно налягане. Джинджифилът действа противовъзпалително, а за неговата активна съставка, наречена гингерол, се смята, че спомага за отпускането на кръвоносните съдове. Също така спомага за контрола на нивата на холестерол и триглицеридите.

Черен пипер

Ако сте любители на черния пипер, вероятно знаете, че тази уникална подправка помага в борбата със свободните радикали. За него е известно и че благоприятства храносмилането, здравето на сърцето, действа благоприятно при висок холестерол, укрепва имунитета по време на настинки, подобрява метаболизма.

Канела

За една от най-ароматните подправки знаем че подобрява настроението и помага за контрола на кръвната захар. Канелата е богата на антиоксиданти. Редовната ѝ консумация благоприятства здравето на сърцето, мозъка, храносмилането. Според някои западни проучвания (2013) правени с пациенти с диабет тип 2, канелата може да помогне и за намаляване на нивата на високия холестерол.

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *