Тези храни пазят белите дробове здрави

Поддържането на здравето на белите дробове е от ключово значение, за да се чувствате добре. Но много фактори, като цигарите и излагането на замърсяване и токсини в околната среда, могат да влошат здравето на тези важни органи, пише струма.бг. При пандемията от коронавирус, който атакува най-вече белите дробове, здравето на тази част от тялото е още по-важно.

Ето кои продукти и храни могат да подобрят работата на белите дробове.

Цвеклото и ряпата са богати на вещества, за които е доказано, че подобряват белодробната функция. Те помагат за отпускане на кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и оптимизират усвояването на кислород.

Пиперът е един от най-богатите източници на витамин С, който действа като мощен антиоксидант в организма. Приемът на витамин С е особено важен за пушачите.

За ябълките изследванията показват, че консумирането на пет или повече от тях седмично е свързано с по-добра белодробна функция и намален риск от развитие на хронично белодробно заболяване. Това може да се дължи на високата концентрация на антиоксиданти в ябълката като флавоноиди и витамин С.

Тиквата съдържа много съединения, които помагат да се поддържа здравето на белите дробове. Особено богата е на каротеноиди, които имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Куркумата също често се използва за подобряване на цялостното здраве поради мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Куркуминът – основната активна съставка в куркумата, може да бъде особено полезен за белите дробове.

Доматът пък е един от най-богатите източници на ликопен. Доказано е, че доматите намаляват възпалението на дихателните пътища при хора с астма. За това помагат също и боровинките, зеления чай, червеното зеле, бобът, зехтинът, стридите, киселото мляко, бразилските орехи, аншоата.

Кафето, освен че осигурява енергия сутрин, може да помогне и за защита срещу респираторни заболявания. Кофеинът има благоприятен ефект върху отварянето на кръвоносните съдове и може да помогне за намаляване на симптомите на астма, поне в краткосрочен план. В този смисъл се препоръчват и какао, ечемик, леща.

Елдата е богата на много хранителни вещества, които спомагат за подобряване на белодробната функция, включително магнезий, желязо, мед и калий. Средиземноморската храна, която е свързана със здравето на белите дробове, е изключително богата на бобови растения като елда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *