Тези храни правят вълшебство с кожата на лицето ви

Особено в днешно време носенето на маска неминуемо се отразява на кожата. Много хора се оплакват от така нареченото „маскне“ – пъпки, получени вследствие на замърсяването, при контакта на предпазното средство с лицето. Други съобщават, че понякога усещат сърбеж и имат изсушаване, пише „Тялото“.

Тази зима, в която освен коронавирус, върлува и грип, е добре да имаме балансиран и здравословен режим, богат на хранителни вещества, които ще ни заредят с енергия и предпазят от патогените, атакуващи имунната ни система. Витамин А например има важна роля за организма – освен че поддържа неврологичната функция, той отговаря и за това кожата ни да е здрава, чиста и блестяща.

Съществуват две основни форми на витамин А – ретинол (чист витамин) и каротин (провитамин А, който се превръща във витамин А, когато попадне в тялото). Докато първият се намира в храни от животински произход, вторият е част от много плодове и зеленчуци.

Суха и люспеща се кожа, причинена от загубата на влагата в клетките, е един от основните, по които може да познаете, че имате нужда от мастноразтворимия витамин. Проблеми със зрението и инфекции на дихателната система са другите симптоми, за които да внимавате.

Кои храни да ядете, за да си набавите витамин А?

1. Домати

Яркочервените плодове са най-добрият източник на витамин А. Макар и в момента да не е сезонът им, може да похапвате оранжерийни. Разбира се, за да получите повече витамин А чрез доматите, е добре да ги консумирате сурови, под формата на сок или сосове.

2. Моркови

Морковът е друг често срещан зеленчук, използван в кухнята и съдържащ каротин, който се преобразува във витамин А. Според експерти, една малка купичка с пресни парченца моркови, осигурява три пъти повече от препоръчителните ви дневни нужди.

3. Спанак

Много зеленолистни зеленчуци, като например спанак, са богати на витамин А. Макар и да няма много пресен през зимата, е хубаво той да присъства в менюто ви. Друго растение, което съдържа хранителното вещество, е сминдуха, който може да приемате като подправяте с него ястията си.

4. Червени чушки

Този сорт чушки е по-сладък и предпочитан на вкус от много хора. Тях може да ядете сурови, пълнени със сирене, да ги слагате в салати, на пица, паста и други ястия. Въобще, колкото по-ярък е цветът им, толкова повече каротин съдържат те.

5. Яйчен жълтък

Освен витамин D, от който се нуждаем по време на пандемия, яйченият жълтък ни осигурява и добро количество витамин А, който подобрява състоянието на нашата кожа. Хубаво е да ядете до три на седмица.

6. Тиква

Тиквата съдържа важен вид каротеноид – алфа-каротин, който също се превръща във витамин А в организма. 100 грама тиква, приготвена на пара, ви дават около 2 100 микрограма витамин А.

7. Броколи

Кръстоцветният зеленчук, подобен на карфиол, е зареден с различни хранителни вещества, включително и с големи количества витамин А. Добавете броколи към вашата салата, използвайте ги за супи и други ястия.

За да имате безупречна кожа, по-добре е да ядете броколите в полусурово състояние, приготвени на пара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *