Температурата на ръцете е знак за здравето

По състоянието на ръцете и най-вече по температурата може да се направи извод за проблеми със здравето. Но веднага трябва да кажем, че все пак истинското състояние може да определи само лекар.

Студените ръце са признак за нарушение в периферното кръвообращение – на организма не му достига витамин В12. Трябва да се погрижим за неговото набавяне с помощта на витаминни препарати или да добавим в менюто си продукти, които го съдържат в по-големи количества: млечни продукти, месо, риба, гъби, фасул, зеле. Ако дланите горят, това означава, че черният дроб не се справя с интоксикацията, предизвикана от натравяне с лекарства, алкохол или химически вещества.

Синдромът на “пълзене на мравки” по дланите означава, че тялото има проблеми с ендокринната система. Влажните ръце също са показател за ендокринни проблеми, например хиперфункция на щитовидната жлеза. Обратно – сухотата и бледността на дланите свидетелстват за хипофункция. Петната по върховете на пръстите също показват проблеми със здравето.

Ако на човек често му изтръпват кутретата, той трябва да се обърне към кардиолог – тези проблеми са свързани със сърдечносъдовата система…

Изтръпването на палците, от друга страна, пък свидетелства за проблеми в дихателната система. Ако по краищата на пръстите ви са се появили надлъжни гънки, приличащи на бръчки, трябва да обърнете внимание на ендокринната система – възможно е да имате хипотиреоза или захарен диабет.

Ако пръстите имат пурпурен цвят, проблемите са свързани с храносмилателната система. При тъмночервен или дори лилав цвят трябва да се обърне специално внимание на бъбреците и черния дроб.

Сърбежът по страничната повърхност на показалеца свидетелства за проблеми с дебелото черво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *