Тибетска гъба връща болни от рак към живота

Кефирът е изключително интересна и полезна напитка, произхождаща от Тибет и Кавказ. Приготвя се от специална закваска, включваща кефирна (тибетска) гъба, която представлява сбор от малки зрънца (дрожди) и наподобява структурата на карфиол. Кефирът, получен от тибетска гъба, е с несравними лечебни и вкусови качества. В резултат на ферментацията, която претърпява, в него се намножават млечнокисели бактерии, образува се малко количество алкохол и се отделя газ.

Кефирът е изключително богата на хранителни вещества и пробиотици напитка, което я прави изключително полезна за храносмилането и здравето на червата. Много хора смятат, че кефирът притежава дори по-мощно действие от това на киселото мляко. Някои от най-разпространените ползи за здравето от кефира включват подобряване обмяната на веществата, подобряване на паметта и вниманието, намаляване на телесното тегло, забавяне процеса на стареене на клетките. Употребата на кефир е удачна за хора, страдащи от рак, диабет, алергии, стомашно-чревни, белодробни, чернодробни, бъбречни заболявания, възпаления.

Тибетската гъба подсилва имунната система, нормализира кръвното налягане и снабдява организма с ударна доза витамини. Има успокояващ ефект и облекчава безсъние, депресия и заболявания на нервна почва. Понякога, в началото на терапия с кефир, настъпва леко неразположение, което бързо преминава и тонусът се повишава значително, както и половата активност (особено при мъжете).

В търговската мрежа може да откриете фабрично произведен кефир, но често той наподобява по-скоро вкуса на айрян (липсват алкохолното съдържание и газираният ефект). Затова, ако не сте сигурни в качеството на закупения от магазина кефир, може да си приготвите такъв и у дома. В комбинация с пресни плодове, той е един изключително вкусен и здравословен десерт.

Процедурата е лесна и наподобява заквасването на прясно мляко.

Сложете 1-2 супени лъжици кефирни зърна в буркан. Добавете около 2 чаши прясно мляко (краве, козе, овче), за предпочитане да е органично. В никакъв случай млякото не трябва да е горещо, тъй като високата температура убива тибетската гъба! Оставете около 2-3 см свободно пространство над нивото на млякото, тъй като след ферментацията кефирните зърна набъбват, умножават се и количеството на напитката видимо се увеличава. Може да добавите малко сметана, ако желаете кефирът да стане по-плътен. Покрийте с капак и оставете за 12-36 часа при стайна температура. През това време съдът трябва да е плътно затворен. След като консистенцията на съдържанието стане по-гъста и плътна, кефирът е готов.

Получава се леко кисела, газирана и слабо алкохолна смес. Може да прецедите и да я оставите да доузрее в хладилника за около 1-2 дни. Гъстият слой, който се образува най-отгоре в съда, е индикация за добра ферментация. Отцедените кефирни зърна може да използвате отново. Когато приготвяте кефир, използвайте само дървени или пластмасови съдове, но не и метални. Прецеждането на кефира също трябва да става с пластмасова цедка, а не с метална.

Измивайте гъбата с преварена и студена вода след всяка ферментация, защото в противен случай вкусът на кефира ще бъде неприятен, тибетската гъба постепенно ще спре да се размножава, ще покафенее и ще загине. Може да съхранявате тибетската гъба изсушена или в млечен разтвор при температура 4°C, като на всеки 7 до 10 дена млякото трябва да се подменя. За да изсушите кефирните зърна, първо трябва да ги измиете със студена преварена вода и да ги подсушите. За целта ги поставете в марля или салфетка за няколко дни при стайна температура.

След като изсъхнат и придобият жълтеникав цвят, трябва да ги прехвърлите в найлоново пликче. Поръсете ги обилно със сухо мляко и ги поставете в хладилника или просто на хладно място, където може да ги съхранявате до 18 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *