Това са подправките, които трябва да ядете през зимата

Това са подправките, които трябва да ядете през зимата

В зимната диета задължително трябва да присъстават някои подправки, според диетолога д-р Антон Брикин. „Много хора свързват зимата с периода на настинки. Но ако коригирате диетата си, ще бъде по-малко вероятно да се сблъскате с тях“, казва експертът. Според него този списък включва канела, джинджифил и кардамон.

Канелата е подправка се добавя не само към храната, но и към напитките. Тя е богата на антиоксиданти и други полезни съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от високо кръвно налягане. Просто добавете подправката към напитки или десерти. „Но това не е всичко. Канелата може не само да понижи кръвното налягане, но и да повиши чувствителността към инсулин. Благодарение на това тялото започва да „внася“ глюкоза в клетката, което осигурява поддържането на стабилно ниво на кръвната захар“, казва диетологът.

Джинджифил – този продукт има локален антисептичен и противовъзпалителен ефект. Антиоксидантното вещество гингерол, отговорно за парещия му вкус, стимулира производството на ензими за разграждане на мазнините, помага за потискане на гаденето и укрепва защитните сили на организма. Подправката трябва да се консумира умерено, за да се избегне дразнене на храносмилателната система.

Кардамон – тази подправка се съчетава добре с всички напитки поради загряващия си ефект. Подправката може да се добавя към супи, зеленчукови и месни ястия. Кардамонът съдържа наситени мастни киселини, аскорбинова киселина, витамин В6, магнезий, желязо, манган, мед, калций, фосфор и цинк. Ароматът на кардамон подобрява настроението, повишава тонуса, облекчава главоболието и има положителен ефект върху мозъчната функция.

Дъвченето на няколко семена освежава дъха, облекчава слабостта и умората. Семената на кардамона са добри афродизиаци. Добавянето им към чай или кафе намалява вредното въздействие на кофеина. Семената на кардамона имат стимулиращ ефект върху храносмилателната система и помагат при подуване на корема. Стимулират апетита.

Кардамонът има и загряващ, антисептичен ефект, така че често се използва при настинки и трескави състояния. Чаят с добавка на кардамон, кимион и копър е полезен при сърдечни заболявания. Кардамонът действа отлично и на нервната система и зрението.Повишава потентността при мъжете и либидото при жените

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *