Тодор Живков пил „лечебно кафе“ за бистър ум и здраво сърце

До края на живота си Тодор Живков е спазвал стриктни навици по отношение на здравето си по съвет на свитата си от лекари и билкари, които са се грижили за него в продължение на години. Една от тайните му е лечебното кафе, което консумирал сутрин и следобед абсолютно всеки ден.

Отдавна е доказано, че кафето може да има изключителни ползи за човешкото здраве, но може да бъде и отрова, ако не знаем как да го приготвяме и консумираме. Единственото, което Тодор Живков пиел с удоволствие, е кафето на джезве, познато още като турско. Бившият първи водел стриктна сметка на количеството и никога не пиел повече от две за ден – едно сутрин и едно следобед. Държал кафето на всяка цена да бъде кипнато на джезве, слагал съвсем малко захар, а често я и пропускал. В следобедното сипвал и няколко капки коняк.

Всъщност кафето, направено в джезве, е в пъти по-полезно от инстантното кафе и това от модерните кафе машини, обясняват експерти. Основната причина за това е, че във вареното кафе има много повече минерали, най-вече манган и магнезий, голямо количество витамин В3, както и силни антиоксиданти. Приготвеното в джезве кафе подобрява здравето на мозъчните клетки и предпазва от онкологични и сърдечни заболявания, както и от атеросклероза, посочва се в множество изследвания. Що се отнася до разтворимото, всички тези полезни качества се губят след топлинната обработка.

Ново проучване, проведено в университета в Гьотеборг в Швеция измежду над половин милион души, потвърждава ползите от кафето на джезве. Според учените то предотвратява запушване на кръвоносни съдове, тромбоза, сърдечни заболявания и сърдечни удари, преждевременна смърт, а едновременно с това нормализира нивата на холестерола и кръвното налягане. Две кафета на ден – едно сутрин и едно следобед, в никакъв случай няма да се отразят на здравия ви сън нощем, категорични са учените.

Защо обаче Живков е добавял и коняк към следобедното си кафе? Причината не е само хубавият аромат и вкус, които силната алкохолна напитка придава. В малки количества конякът е изключително целебен и отдавна се ползва в народната медицина. Няколко капки дневно подобряват абсорбцията на витамин С, тъй като в коняка има дъбилни вещества. Сам по себе си той притежава противовирусно и противоинфекциозно действие. Подобрява и храносмилането, защото активизира образуването на стомашен сок. Премахва спазмите в корема, забързва метаболизма и повишава имунитета. Минимални количества коняк благотворно въздействат на централната нервна система, позволяват на човек да се отпусне и се улеснява заспиването.

За приготвянето на истински хубаво кафе в джезве на първо място ви трябва джезве или т. нар. ибрик. Добре е то да е медно. Първо в джезвето се слага захарта (ако пиете кафето си със захар). След това се добавя вода, като нейното количество зависи колко точно чаши кафе ще приготвите (измерва се с чашите). Последно се добавя кафето, като количеството кафе е приблизително по 1 с. л. за всяка чаша готово кафе. Сместа се разбърква с вилица, все едно разбивате сурови яйца. Кафето в джезве се загрява на умерено слаб огън, докато по краищата му започнат да се появяват мехурчета. Пяната се образува като пръстен и започва да се надига. Когато се надигне, го свалете от котлона за малко, след което отново го върнете на котлона. Повторете процедурата три пъти. После оставете за няколко минути, за да се отцеди, след което го налейте в чаша, като внимавате утайката да остане в джезвето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Гимнастика с табуретка преобразява тялото
Next post Проф. Вера Балан: Менопаузата е времето на максималното самочувствие