Този бич бръчките – ето как да ги победите

Бръчките са естествена и универсална част от процеса на стареене. С напредването на възрастта се появява напълно нормално разграждане на здравите еластинови и колагенови влакна в кожата.

Факторите на околната среда и начинът на живот – излагане на слънце, замърсяване на въздуха и тютюнопушене – могат да влошат този срив. Генетиката също играе роля, когато става въпрос за това как и кога се появяват фините линии и бръчките.

Истината е, че без значение какво може да обещае серумът или лечението при специалист, наистина няма начин да се отървете напълно от бръчките завинаги. Като се има предвид това, много неща могат да помогнат за забавянето и изглаждането им, пише „Тялото“.

1. Слънцезащита

Както се казва, най-добрата атака е добрата защита, което със сигурност е вярно по отношение на слънцезащитните продукти и бръчките. Излагането на слънце, особено на UVA лъчи, е основният виновник, когато става дума за ускорено разграждане на колаген и еластин.

Тези лъчи проникват през стъкло и дори през облаци, поради което е важно да носите широкоспектърен слънцезащитен крем с най-малко 30 фактор през цялата година, независимо от времето навън. Разбира се, това няма да помогне за изглаждане на бръчките, които вече имате, но със сигурност ще помогне за предотвратяване на образуването на нови.

2. Продукти с витамин С

Помислете за поставяне на серум с витамин С преди слънцезащитния крем за допълнителна борба с бръчките. Мощният антиоксидант помага по два начина – подпомага производството на колаген и намалява фотостареенето и увреждането от слънчевата ултравиолетова светлина. Освен това има и допълнително предимство, помагайки за избледняването на хиперпигментацията.

Има много различни версии на витамин С, налични в продуктите за грижа за кожата без рецепта, но I-аскорбиновата киселина е най-чистата и най-мощната, която дерматолозите препоръчват да търсите.

3. Ретиноиди

Може да се каже, че няма клас съставки, които са по-добре проучени или възхвалявани за борба с бръчките от ретиноидите. Те са производни на витамин А и могат да стимулират производството на колаген и да предотвратяват активирането на ензимите, разрушаващи колагена.

Добрата новина е, че има широк спектър от опции – от серуми с ретинол без рецепта до третиноин с рецепта. Въпреки това, без значение коя от тях ще изберете, ще отнеме известно време на кожата да свикне с мощната съставка.

Ретиноидите са известни с дразнещи странични ефекти, включително пилинг, сухота и зачервяване. Ще отнеме време да видите резултатите, но добавянето на локален ретиноид ще доведе до дългосрочни подобрения в кожата, включително изглаждане на фините линии и бръчките.

4. Формули с бакучиол

Ретиноидите са страхотни, но както споменахме, те могат да бъдат дразнещи. Освен това не се препоръчва да ги използвате по време на бременност или кърмене. Тук идва времето на бакучиола, който е растителна алтернатива на ретинол. Според дерматолози, той засяга ретиноидните рецептори в кожата, за да осигури същия тип ефекти като ретиноидите, включително намаляване на бръчките, но с по-малко странични ефекти.

5. Инжекции с невротоксин

Дерматолози казват, че инжекциите с невротоксин са възможност за лечение на динамични бръчки – тези, причинени от повтарящи се мускулни движения. На пазара се предлагат няколко марки, но всички те съдържат ботулинов токсин.

Той блокира освобождаването на невротрансмитер, необходим за мускулното движение, като временно отслабва или парализира мускула. Инжекциите с невротоксин също могат да помогнат за изглаждане на статични бръчки – бръчки, които са станали постоянни и са се появили от повтарящи се мускулни движения.

Единственият недостатък на това лечение е, че ефектите не са постоянни и траят средно около три до четири месеца, така че ще трябва редовно да ги правите, ако искате да имате гладка кожа.

6. Микронидлинг

Микронидлингът е неинвазивна процедура, при която се използват фини игли за пробиване на кожата, създавайки зони с микротравми. Естественият отговор на тялото към тази процедура стимулира растежните фактори, което в крайна сметка води до синтеза на здрави колаген и еластин. Кожата изглежда по-млада, по-стегната, по-изпъната и по-здрава.

Не забравяйте обаче, че тази процедура не е магическа и няма да направи чудеса от един път. Дерматолози казват, че колкото по-често я правите, толкова по-добри резултати ще видите. И ако искате да повишите ефекта, можете да помислите за лечение с радиочестотни микроигли. Радиочестотната енергия се доставя в по-дълбокия дермален слой на кожата, където загрява тъканта, като допълнително стимулира производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Какви щети ни нанася смяната на времето
Next post Шум в ушите – ето кога сигнализира за сериозен здравословен проблем