Този евтин зеленчук пречиства кръвта и белите дробове

Време е да въведете един евтин зеленчук в диетата си. Той перфектно пречиства кръвта и белите дробове.

Ряпата е бял месест кореноплоден зеленчук от семейството на зелето. Това е един от най-древните зеленчуци. Той е позната на човечеството още в Древен Египет, Гърция и Рим. В миналото е бил един от основните хранителни продукти в Русия. Консумира се суров, варен, задушен и пържен. Освен това ряпата има уникални полезни свойства и се счита за нискокалоричен продукт, така че е идеална за тези, които са загрижени за теглото си.

Нейният състав за 100 гр продукт включва: калории – 32; белтъчини – 1,5 грама; мазнини – 0,1 грама; въглехидрати – 6,2 грама;

Химичен състав: Витамини: А, бета-каротин, В1, В2, холин, В5, В6, В9, С, Е, РР; Минерали: калий, калций, силиций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, кобалт, манган, мед, молибден, сяра;

Най-известните ползи от консумацията на ряпа са следните:

  • стимулира стомашно-чревния тракт
  • има противоракови свойства
  • има антибактериални свойства
  • укрепва костите
  • бори се с възпалението в устата
  • помага за пречистване на кръвта

Ряпата е склад от витамини и минерали. Тя е зеленчук с най-високо съдържание на сяра и именно този елемент е ключът към ефективните пречистващи процеси, протичащи в кръвта. Ряпата подпомага метаболизма, премахва токсините и други вредни за организма вещества. Има противотуморни и антибактериални свойства.

Зеленчукът съдържа до 9% захар и много витамин С (два пъти повече от другите кореноплодни), както и витамини от група В. Жълтата ряпа има висока концентрация на провитамин А. Ряпата съдържа много микроелементи: мед, желязо, манган, цинк, йод и др.

По отношение на съдържанието на сяра кореноплодът е лидер сред другите зеленчуци, а ряпата съдържа повече фосфор, който е необходим за здравето на костите и нервната система, отколкото в репичките.

Този нискокалоричен зеленчук съдържа лесно смилаеми полизахариди, както и фибри , които стимулират чревната подвижност. Това го прави добро диетично ястие, полезно за стомашно-чревния тракт. В ряпата е открит глюкорафанин, растителен аналог на сулфорафан, който има противоракови свойства. Този елемент се намира само в ряпа, карфиол , броколи.

Веществата, съдържащи се в ряпата, имат противогъбични и антибактериални свойства. Зеленчукът съдържа растителен антибиотик, който инхибира растежа на определени гъбички, както и лизозим, компонент с антимикробна активност, според изданието The Health Site.

Противопоказанията за консумация на ряпа включват:

  • индивидуална непоносимост
  • алергия
  • възпаление на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците

Самата ряпа не носи никаква вреда на човешкото тяло. Но ако злоупотребявате, веществата, съдържащи се в нея в големи количества, могат да повлияят на функционирането на щитовидната жлеза. Освен това ряпата не се препоръчва на хора с нарушена стомашна киселинност, възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Проф. Мермерски: Шипката е ваксина срещу инсулт и инфаркт!
Next post За хората с хипертония! Защо необичайно нискотo атмосферно налягане е опасно?