Този зеленчук е новото „зелено злато“

Авокадото, известно още като алигаторова круша, се превърна в новото злато в света заради високата си цена и огромното търсене. Това го превръща и в рисков бизнес, в който конкурентите се прецакват и дори се стига до смъртни случаи.

Бизнесът с производство на авокадо в Кения е толкова печеливш, че организирани престъпни групировки вече започват да атакуват производителите. Това се дължи на факта, че реколтата само от едно дърво се оценява на около 600 долара, и може да стигне за заплащане на частното обучение на ученик в гимназията за цяла година.

С повишеното търсене на плодове в Съединените щати и Европа, Кения изпревари Южна Африка като най-големият износител на авокадо в света. За да опазят реколтата, обаче, производителите не могат да разчитат на държавата и сами се обединяват, за да пазят „зеленото злато“.

Повечето хора работят в големите ферми, но имат по няколко дръвчета за собствена употреба. „Цяла година се трудиш, но реколтата, която ни изхранва цяла година, може да изчезне за няколко минути. Затова не лягаме да спим, дежурим около дървото, иначе ще страдаме от глад доста време“, разказва местен жител.

Авокадото обикновено се бере между февруари и октомври в Кения, но крадците дори не чакат плодовете за узреят. Според министерството на търговията, кенийските фермери са спечелили 132 милиона долара миналата година, като изнасят около 10% от събраните плодове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.