Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Д-р Морозов съветва през лятото ежедневно да се консумира един достъпен зеленчук. Доматът не само стимулира производството на колаген и подпомага здравето на кожата, но и това на червата.

Намаляване на риска от рак. Ликопенът, съдържащ се в доматите, предпазва кожата от агресивното въздействие на слънчевата светлина, което помага за предотвратяване на рак на кожата.

Подобрена функция на червата. Доматите са богати на фибри, които стимулират перисталтиката и нормализират храносмилането. Стимулиране производството на колаген. Това спомага за поддържане красотата и здравето на кожата, косата и зъбите, предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи и има подмладяващ ефект.

Доматите са мощен антиоксидант. Съдържащият се в тях ликопен помага при лечението на много заболявания. Това означава, че доматите намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, доматът помага при лечението на астения. Доматите имат антибактериален ефект. Освен че регулират работата на нервната система, те имат антибактериално и противовъзпалително действие. Това се обяснява с факта, че доматите съдържат известна част фитонциди. Доматите повдигат настроението благодарение на съдържащия се в тях серотонин.

„Доматите могат да намалят риска от кръвни съсиреци. Американски лекари установиха, че желеподобната субстанция, която обгражда семената на доматите, съдържа специфично вещество, което изследователите нарекоха RZ. Това вещество се оказа много полезно. Има благоприятен ефект върху разреждането на кръвта и ефективно се противопоставя на образуването на кръвни съсиреци“, казва експертът.

Доматите са универсален продукт, който може да се използва в много ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *