Този плод ефикасно ни предпазва от коронавируса

Ново изследване на американски учени разкрива кое е най-новото оръжие срещу COVID-19.

Всеки ден научаваме малко повече за имунологията на SARS-CoV-2. Вече е известно, че някои ензими улесняват навлизането на вируса в тялото. Такива са АСЕ2, за който се знае, че улеснява проникването на вируса в човешкото тяло през очите или TMPRSS2, който допълнително помага на вируса да се промъкне през нашите пори и кръвоносни съдове,

В момента заразените пациенти се лекуват с различни антивирусни, противовъзпалителни и антималарийни средства, но учените продължават да търсят средства и методи за лесна и бърза победа над опасната болест.

Резултатите от неотдавнашното проучване, проведено от учени от Медицинския център към университета на Небраска, показват, че бромелаинът може да се използва като антивирусно средство срещу COVID-19, пише сайтът News-Medical.Net.

Този ензим се съдържа в големи количества в ананаса и по-точно в стеблото на ананаса.

Настоящото проучване показва, че протеолитичният ензим бромелаин потиска активността на вируса SARS-CoV-2, оказвайки ефект едновременно върху три компонента, за сметка на които патогенът попада в тялото и започва да се размножава, провокирайки болестта COVID-19.

Предишни проучвания показват, че бромелаинът може да се използва при лечение на възпаления и болка и че съединението се абсорбира добре от организма и има продължителна биологична активност.

Всички тези предимства могат да бъдат използвани при лечение на пациенти с COVID-19. Именно заради това богатото на бромелаин ананасово стъбло може да се окаже най-голямото ни предимство в битката срещу COVID-19, както и за потенциални бъдещи огнища на други коронавирусни инфекции, отбелязват изследователите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *