Този сок на закуска пази от хипертония, инфаркт и инсулт

Според експерти един от най-лесните начини да се предпазите от хипертония и смъртоносните последици от болестта, ако има такива, е да консумирате сок от цвекло на закуска.

Хипертонията, характеризираща се с високо кръвно налягане, налага допълнителен стрес върху кръвоносните съдове и жизненоважните органи. Това състояние може да доведе до фатални усложнения, включително инсулт и инфаркти. В същото време, след като е възникнала, хипертонията може да се развива дълго време, без да привлича вниманието към себе си – човек може да не подозира, че кръвното му е повишено, а сърцето и кръвоносните съдове изпитват смъртоносен стрес.

Методите, които помагат да се поддържа кръвното налягане под контрол, са добре известни – това са здравословните навици като: контрол на качеството и количеството консумирана храна, нормален сън, физическа активност.

Един от най-лесните начини да се предпазите от хипертония и фаталните последици от болестта е като пиете сок от цвекло. Мнението на британски специалисти е публикувано от изданието Express.

„Можете да намалите шансовете си за развитие на опасни симптоми на хипертония, като ядете и пиете определени храни или напитки. Сокът от цвекло, който препоръчваме да добавяте към закуската си, може да помогне за предотвратяване развитието на високо кръвно налягане “, казаха лекарите.

Те обработват резултатите от проучването си, при което участниците са получавали 250 мл сок от цвекло дневно. Това в резултат подобрява кръвното им налягане.

„Хипотензивният ефект на напитката се дължи на действието на естествените компоненти на цвеклото – нитратите, които приемат формата на азотен оксид в организма. Той действа по специфичен начин върху кръвоносните съдове, отпуска ги и ги предпазва от ненужно свиване, като по този начин поддържа здравословно кръвно налягане “, казаха здравните работници.

Те отбелязват, че пиенето на сок от цвекло на закуска не просто е един от най-лесните начини да поддържате здравословно кръвно налягане и да се предпазите от развитие на хипертония. За хора, които вече са хипертоници, това може да помогне за понижаване на показанията на кръвното налягане.

Експертите подчертаха, че е много важно всички хора на възраст над 40 години периодично да проверяват кръвното си налягане, независимо от това как се чувстват. Те припомниха, че ако високото кръвно налягане се прояви със забележими симптоми, това най-вероятно показва твърде високи нива, дългосрочното развитие на болестта и високия риск тялото да е претърпяло значителни щети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *