Топкардиолъгът проф. Иво Петров: Пазете се, инфаркти и инсулти удрят през есента!

Българите страдат най-много от сърдечносъдови заболявания спрямо всички европейци, показва анализ на Световната здравна организация. Такива болести са инсултите, инфарктите, хипертонията. България напредва в подобряването на здравното състояние на хората, но редица отрицателни тенденции остават водещи, отчита още анализът. Наред с намалялата детска смъртност и увеличилата се продължителност на живот преждевременната смъртност нараства.

Кардиологът проф. Иво Петров, получил титлата „Лекар на годината” за 2022-ра, дава своите съвети как да опазим сърцето през студените месеци.

„Вероятността от инфаркт на миокарда при пациентите с артериална хипертензия се увеличава с намаляване на температурата на околната среда. Тъй като сме страна с типични четири сезона, организмът ни е подготвен и не би трябвало да се плашим от спада на температурите. Разбира се, хората трябва да имат предвид, че изключително студеното време допълнително влошава циркулацията на кръвта способства за свиване на съдовете и влошаване на кръвотока по тях. Би трябвало да се предпазваме от резки температурни промени, което в сегашните условия не е кой знае колко трудно.

Стресовите ситуации, било температурни или атмосферни, определено имат въздействие върху артериалното налягане. И когато се минава от топло към студено, ходът на артериалното налягане е нагоре. Инцидентите в областта на сърдечно-съдовата медицина много често са фатални. Става дума за миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

Бих препоръчал да има редовно физическо усилие и да се избягват резките температурни промени. Пациентите с такива проблеми не бива да излизат в ранните сутрини, тоест да се намали възможно повече въздействието на тези фактори”, съветва професорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Кестените съдържат големи количества диетични фибри, витамини, минерали, полезни мазнини
Next post Уасаби подобрява паметта на възрастните хора