Топ 3 на най-опасните усложнения при грип

Грипът е най-широко разпространеното инфекциозно заболяване в световен мащаб. Всяка година от грип заболява около 1/10 от населението на Земята. В 47% от случаите болните от грип хора развиват усложнения, някои от които са животозастрашаващи.

Колко тежко може да протече заболяването от грип, зависи от много различни фактори: възраст, общото състояние на организма преди болестта, забавено или неправилно проведено лечение и др. Най-уязвимите групи са кърмачетата, хората в напреднала възраст и тези с хронични заболявания, при които вероятността да настъпят усложнения е по-голяма. Затова задължително трябва да се вземат необходимите мерки за правилно и навременно лечение.

Оказва се, че почти няма орган, който не може да бъде засегнат от грипния вирус. Грипният вирус е способен много бързо да увреди лигавицата на дихателните пътища и често причинява пневмонии или бронхиолити (възпалителни изменения на бронхиолите). Ако организмът е слаб и имунната система не функционира добре, опасността от усложнения при грип е много голяма. Рисков контингент са и пушачите, защото те са увредили локалната защита на белия дроб.

Ресничките, които покриват отвътре дихателните пътища, са парализирани от токсините в цигарения дим и не могат ефективно да изтласкват чужди частици, включително болестотворни агенти. Изпотяване, силна и упорита кашлица, температура с продължителност повече от 3-4 дни са симптоми на пневмония. Лечението на пневмониите зависи от общото състояние на пациента – неувредените хора могат да се лекуват и у дома. Хронично болните, децата и старите хора, както и пациентите със склонност към ниско кръвно, учестено дишане, нисък кислород в кръвта трябва да са под постоянен лекарски контрол в клиника.

Грипът натоварва сърдечносъдовата система, от една страна, чрез общата интоксикация на организма, която предизвиква, а от друга – чрез високата температура. При някои пациенти може да се развие миокардит (възпаление на сърдечния мускул). Това усложнение може да започне по време на острия период или след като грипната инфекция започне да отшумява. При наличие на кръв в урината, задух, отоци и високо кръвно налягане болните от грип трябва да потърсят помощ от нефролог. Това са симптоми на остър глумерулонефрит – заболяване, което може да бъде отключено от грипния вирус. На второ място, вирусът може да усложни налично бъбречно увреждане при пиелонефрит или при пациенти с потисната имунна система.

Особено страшно може да бъде грипното заболяване за хората с диабетна и хипертензивна нефропатия, при които е възможно рязко влошаване на бъбречната функция с необходимост от спешна хемодиализа. По отношение на ушите грипът може да даде усложнение по кръвен път или чрез евстахиевата тръба. Най-честото усложнение е остър отит. При него пациентите имат болка в ухото, най-често едностранно, както и намаление на слуха от проводен тип. Друго възможно усложнение е възпаление на слуховия нерв. То може да протече и без болка, но сигурен признак е внезапното намаление на слуха едностранно или двустранно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *