Топ 5 на зеленчуците, които смъкват пикочната киселина

Топ 5 на зеленчуците, които смъкват пикочната киселина

Когато храната се усвоява, тялото произвежда пикочна киселина, органично съединение на базата на пурини. В малки количества е необходим за поддържане на функционирането на нервната система и някои части на мозъка. Но при излишък настъпва увреждане на тъканите на ставите, стомаха и черния дроб, развива се подагра и други заболявания.

Ако нивото на пикочната киселина е високо, основният начин за подобряване на състоянието е цялостна терапевтична диета. Основава се на продукти, които активно свързват и отстраняват кристалите от кръвта, почистват тъканите и ставите.

Здравословните зеленчуци не съдържат пурини, така че бързо подобряват състоянието при подагра, хипертония и бъбречни заболявания. Изданието The Health Site посочва, че списъкът с тях включва артишок, лук, тиква, целина и моркови.

Като начало се откажете от пушено месо, червено месо под всякаква форма и газирани сладки напитки. На втория етап не забравяйте да включите в менюто зеленчуци, които активно премахват пикочната киселина.

Артишок – рядък гост на нашата трапеза е лидерът по съдържание на полезни антиоксиданти, които свързват кристалите на пикочната киселина. Зеленчукът съдържа микроелементи, които ускоряват метаболизма и фибри за функционирането на храносмилателната система.

Лук, праз, шалот – всеки вид лук съдържа полезни вещества, които разтварят кристалите на пикочната киселина. При високи нива се приготвя като отвара. По време на курса на лечение трябва да използвате поне 2 големи глави лук на ден.

Тиква – незаслужено недолюбван от много хора, този зеленчук съдържа огромно количество полезни каротин, фибри, пектин, цинк и витамини А, С и Е. Тиквата доставя на организма мощни антиоксиданти, които предпазват ставите и тъканите на вътрешните органи от увреждане. Неговите компоненти премахват пурините от черния дроб, възстановявайки функционирането на органа.

Целина – при подагра този полезен зеленчук трябва да се консумира ежедневно. Стимулира процеса на пречистване на кръвта от токсини, продукти на разпадане, холестерол, свързва молекулите на пикочната киселина и ги отстранява с урината.

Моркови – съставът на този вкусен зеленчук е подобен на тиквата и целината, съдържа бета-каротин, витамин А и антиоксиданти, които подобряват състава на кръвта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *