Три промени в гласа могат да са симптом на нелечимо заболяване

Началото на болестта на Паркинсон може да се разпознае по промени в гласа на човека. Това съобщава изданието Express, като се позовава на данни на Американската асоциация на болните от Паркинсон.

При хората с това заболяване гласът става по-тих и първоначално може да е силен, а след това да затихва. Също може да стане монотонен, тъй като пациентите не са в състояние да контролират нивото на сила и емоционалност. Освен това за начало на развитието на заболяването свидетелства заекването.

Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо хронично неврологично заболяване. Тя възниква поради нарушение на изработването на допамин от мозъчните клетки, което води до нарушение на функциите на клетките, отговорни за движението на човека. Водещите симптоми са мускулна ригидност, хипокинезия, тремор и постурална нестабилност, която засяга позата на тялото.

Съвременната медицина засега не може да лекува заболяването, но съществуващите методи за консервативно и оперативно лечение позволяват да се подобри значително качеството на живот на страдащите от болест на Паркинсон и да се забави нейното прогресиране. От болест на Паркинсон страдат около 10 милиона души по света.

Рискът от възникване на това заболяване се увеличава с възрастта, но при около 4% то се диагностицира преди 50-ата година. Мъжете 1,5 пъти по-често страдат от болест на Паркинсон в сравнение с жените, допълва РИА Новости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Какво лекуват хората по света с корен от целина и лимони
Next post Храните, които гонят тревогата и стреса