Тумор на яйчника – симптоми и лечение

Яйчникът е чифтен орган, който се намира в специална ямка, върху страничната стена на малкия таз. Той е част от женската полова система. Туморът на яйчника може да бъде различни видове по своя произход и характер.

Макар че не са типични тумори, яйчниковите кисти също се причисляват в тази група. Те биват три вида – фоликуларни, тека–лутеинови и кисти на жълтото тяло. При злокачествено израждане на кистите, се образуват туморите на яйчника. В началните стадии те не предизвикват оплаквания и се забелязват трудно, само при профилактичен преглед при гинеколог.

Един от първите симптомите при тумор на яйчника е поява на кръвотечение. То продължава няколко дни и обикновено не съвпада с дните на менструалния цикъл. Кръвотечението може да бъде слабо или обилно. При неговата поява неотложно е необходимо да се посети специалист.

Друг наблюдаван симптом е наличие на болка, ниско в корема или кръста. Болката е подобна на тази, която съпровожда първите дни от менструалния цикъл. Продължителността и интензитета са различни. Понякога се появява в резултат от клякане или резки наклони на тялото. Ако болката се повтаря без да има видима причина за това, трябва задължително да се направи посещение в лекарски кабинет.

В някои случаи при тумори на яйчника , може да се наблюдават симптоми като леко повишена температура, слабост, треска, прилошаване и други. Ако това положение продължи дълго, а отсъства инфекциозно заболяване, трябва да се направи преглед на половите органи, за да се открие причината.

Туморът може да се открие при обикновен преглед, а след това диагнозата да се доуточни с анализ на специфични маркери и изследване с ултразвук. Когато се постави диагнозата, се започва лечението. То е най-ефективно, ако туморът е открит в ранен стадий.

Тумор на яйчника – муцинозен кистаденом

Лечението на тумор на яйчника включва използването на медикаменти и хирургична интервенция. Когато размерът му е малък, може да бъде отстранено само туморното образувание и да се запазят женските полови органи. При нужда се продължава с химиотерапия, за да има лечението по-висока ефективност. Има тумори, които се поддават на терапия с лъчелечение. Пациентки преминали през подобни процедури, имат реален шанс, след време да забременеят и да родят здрави деца.

Ако туморът е открит доста късно, в повечето случаи се отстранява заедно с яйчника, а в не редки случаи и с матката и маточните тръби.

Рискът от разрастване на тумор на яйчника се увеличава, с увеличаването на възрастта. Но това в никакъв случай не означава, че млади момичета са застраховани. В последните години се увеличава броят на младите жени, развили раково заболяване .

В периода на спиране на менструацията,

яйчниците губят своите функции

Половите хормони търпят големи промени, а излишните количества от тях, водят до поява на тумори. Жените, които се претърпели операция на матката, също са предразположени към образуване на злокачествени образувания.

Ежегодните профилактични прегледи са задължителни за всички жени, независимо от възрастта им. А при съмнения или поява на някои от по-горе изброените симптоми, посещението при специалист е задължително. Благоприятният изход е възможен, ако туморът на яйчника е открит в ранен стадий и е предприето подходящо и адекватно лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *