Ухапванията и ужилванията могат да предизвикат инфекция или отравяне на кръвта

Често при ухапванията и ужилванията съществува опасност от инфекция или отравяне на кръвта.Ухапването е нараняване, причинено от животно (бозайник или насекомо), което нарушава целостта на кожата. Ужилването е прободна рана, причинена от насекоми или морски животни.

Какво представляват ухапванията и ужилванията

В САЩ кучетата изпреварват всички останали бозайници по броя на ухапванията на хора. Рискът при децата е по-голям, отколкото при възрастните, като при деца под 10 го-дини опасността от сериозни ухапвания по лицето, врата и главата е най-голяма. Ухапванията от котки са много по-редки в сравнение е ухапванията от кучета, но рискът от инфекция е по-голям. Ухапванията от диви животни са много опасни поради риска от бяс. Всяка година в САЩ се съобщава за повече от 70 000 души, ухапани от хора. Човешките ухапвания са по-опасни от тези на което и да е животно.

Хапещите животни

Безгръбначните животни, които най-често хапят и жилят, включват въшки, дървеници, бълхи, комари, мухи, мравки, ларви на кърлежи, кърлежи, стоножки, скорпиони, паяци, пчели и оси. Двата най-често срещани вида отровни паяци в САЩ са черните вдовици и паяците отшелници. Ухапванията на повечето други паяци в Северна Америка предизвикват само незначителни реакции. Кърлежите се прикрепват към г кожата и се хранят с кръвта на животните. Повечето са сравнително безвредни, но някои пренасят заболявания като петниста треска от Скалистите планини и лаймска болест. В днешно време тревога по ражда опасността от заразяване с вирус от Западен Нил при ухапване от комари. Пчелите и осите жилят, за да защитят гнездата си или когато бъдат обезпокоени. Повече от петдесет души годишно умират в САЩ от ужилване на пчели, оси или мравки. Почти всички тези смъртни случаи са в резултат на алергични реакции.

Змиите и медузите

Отровните змии в САЩ се делят на две семейства — на силно отровните змии (което включва гърмящи змии, медноглави змии — Trigonocephalus contortrix — и воден мокасин) и семейството на кораловите змии. На силно отровните змии се дължат 99% от отровните змийски ухапвания в САЩ. Всяка година около 8000 души в страната биват ухапвани от отровни змии, но само около 15 от тях умират. Повечето смъртни случаи се дължат на ухапвания от гър-мящи змии. За сравнение, ухапванията от коралови змии в САЩ са около 25 годишно.

Медузите, скатовете, морските таралежи, морските анемони, баракудите и коралите представляват заплаха за хората, които живеят или прекарват отпуска си край морето. По-голяма част от ужилванията от морски животни се случват в солени води и рядко представляват опасност за живота.

Симптомите

Типичното животинско ухапване причинява раздиране, разкъсване, пробождане или разтрошаване. Ухапванията от котки са предимно по ръцете и дланите, с дълбоки прободни рани, които могат да стигнат до мускулите, сухожилията и костите. Човешките ухапвания стават най- често при побои, полов акт и нападения. Могат да се дължат също и на насилие над съпруг/съпруга или деца. Децата често хапят други деца, но тези ухапвания рядко са тежки. Човешкото ухапване може да пренесе широк спектър опасни заболявания, в това число хепатит В, сифилис и туберкулоза.

Ухапване от паяк

Хората невинаги усещат ухапвапването от паяк, което в повечето случай предизвиква незначителни симптоми. Първото и вероятно единствено доказателство за такова ухапване може да бъде леко подуване на ухапаното място и следи от; пробождане или мехури. Засегнатото място може да бъде болезнено, да сърби или да промени цвета си. При по-сериозните ухапвания може да се стигне до силни мускулни спазми и схващане на коремните мускули малко след самото ухапване. Други възможни симптоми включват прекомерно потене, гадене, повръщане, главоболие, висока температура, втрисане, оток и замайване, както и проблеми с дишането, зрението и говора. Освен това ухапването на кафявия паяк може да доведе до некротичен арахнидизъм, при който тъканите около ухапването загиват. Това може да причини отворена язва, до пълното заздравяване на която могат да минат години.

Пчели и оси

Симптомите на ужилванията от пчели и оси включват болка, зачервяване, подуване и сърбеж в областта на ужилването. Многобройните ужилвания могат да имат много по-тежки последствия. Опасните признаци на тежка алергична реакция, наречена анафилактичен шок, сенуждаят от незабавни медицински грижи. Те включват гадене, болка в гърдите, спазми в корема, диария и трудно преглъщане или дишане.

Отровни змии

Ухапванията от силно отровни змии обикновено започват да се подуват до десет минути и понякога са болезнени. Другите симптоми включват оток в областта на раната, мехури по кожата и промяна на цвета й, слабост, потене, гадене, прималяване, замайване, синина и болезнени лимфни възли. Тежкото отравяне може да причини усещане за бодежи, мускулни контракции, ускорен сърдечен ритъм, учестено дишане, силно спадане на телесната температура и кръвното налягане, повръщане на кръв и кома. Ухапванията на кораловите змии са болезнени, а ефектите от отровата могат да включват бодежи в областта на раната, слабост, гадене, повръщане, прекомерно слюнкоотделяне и умствено объркване. Може да се стигне до парализиране на нервите, в резултат на което да се появи двойно виждане, трудности в преглъщането и говора и дихателни проблеми. Често отровните змии не вкарват изобщо или пък вкарват много малко отрова в тялото на жертвата при ухапване. Симптомите на тези ухапания не са толкова тежки. Винаги съществува опасност обаче раната да се инфектира от вредните микроорганизми в устата на змията.

Медузи

Отровата на медузите влиза в тялото на жертвата през шипчетата, разположени по техните пипала. Те могат да пробият кожата на хората при докосване дори ако медузата е мъртва или пипалото е откъснато от тялото. След контакт веднага се появяват болезнени и сърбящи червени увреждания. Болката може да про­дължи до 48 часа. Тежките случаи могат да причинят некроза на кожата, мускулни спазми и гърчове, повръщане, гадене, диария, главоболие, прекомерно потене и други симптоми. В редки случаи отровата на медузата може да причини сърдечна и ди­хателна недостатъчност.

Бодлите по опашката са механизмът, с който скатът вкарва отровата си. Тя незабавно предизвиква нетърпима болка, която трае няколко часа. Скатовете причиняват дълбоки прободни рани, които могат да се инфектират, ако в тях остане парче от бодила. Понякога жертвата страда от тежка реакция, включително повръщане, диария, кръвоизлив, спадане на кръвното налягане и сърдечна аритмия.

Признаците за инфекция на мястото на ухапването или ужилването включват зачервяване, болка, оток, загряване и изтичане на гной. Може да се стигне и до възпаление на съединителната тъкан, наречено целулит. Понякога се развиват системни и дори опасни за живота инфекции, особено при хора с потисната имунна система.

Поставяне на диагноза

Повечето ухапвания и ужилвания са незначителни и не се нуждаят от официално диагностициране. Когато това е необходимо, диагнозата се поставя въз основа на физикалния преглед на пострадалия, информацията за обстоятелствата, при които е получено нараняването, както и по възможност оглед на животното, което го е причинило. Много важно е да се намери живото животно или останките на кучетата, дивите животни, змиите и паяците, за да се прецени опасността от нараняването. Важна е информацията за историята на имунизациите против тетанус и възможните алергии към животинската отрова. Може да се наложи физикален преглед, за да се оценят пораженията, причинени от дълбоките про- бодни рани или тежките раздробяващи наранявания. За оценка на тежките симптоми понякога се назначават рентгенови снимки на гръдния кош и електрокардиограма. Ако има инфекция, може да се направят лабораторни изследвания за установяване на микроорганизмите. Освен това може да се наложи изследване на урината и на кръвта. Така например, след ухапване от човек винаги е задължително да се изследва кръвта за хепатит В и други заболявания.

Лечение

Някои ухапвания и ужилвания, като например тези от отровни змии, а и много други, се нуждаят от незабавни лекарски грижи. Ето защо обикновено най-добре е първо да се потърси консултация с медицински специалист. Освен това, ако пациентът започне лечение на ухапване или ужилване с алтернативни методи, но се появят признаци за инфекция или остра алергична реакция, той трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

Хомеопатия

Хомеопатичните лекарствени средства могат да се окажат полезни за облекчаване на болката и отока при ухапване или ужилване. Ако се очаква алергична реакция, тези лекарствени средства могат да се използват, докато пострадалият получи спешна медицинска помощ. Ефективно може да бъде лекарството самакитка (Aconitum), особено ако пострадалият изпитва уплаха или паника след ужилването. То трябва да се използва докато симптомите са силни, а след това да се приложи друго лекарствено средство според предписанията. Пчела (Apis mellifi- са) е особено полезно при пчелни ужилвания, като може да помогне за намаляване на алергичната реакция. За лечението й може да се използва така също и карболова киселина (Carbolicum acidum), особено когато пострадалият изпитва гадене, слабост и има проблеми с дишането. Могат да се използват още испанска муха (Cantharis), блатен ледум (Ledum palustre), жълт кантарион (Hypericum) и гръцка коприва (Urtica urens). На всеки 15 мину ти може да се взема доза от 6с или 12с от избраното лекарствено средство, като максималният брой на дозите не трябва да бъде по-голям от четири.

Аюрведа

За облекчаване на леките ухапвания и ужилвания, както и за отблъскване на насекомите може да се използва аюрведичното лекарствено средство нийм (Melia azadirachta). От прахообразния нийм с помощта на топла вода може да се приготви гъста паста, която се прилага върху нараненото място два пъти дневно. За да се предотвратят ухапвания отнасекоми, по откритата кожа като репелент може да се втрие масло от нийм. Друго аюрведично лекарствено средство за облекчаване на ужилвания от насекоми използва листата на кориандъра (китайски магданоз). Една чаша пресни листа се смесва с 1/3 чаша вода в блендер и сместа се прецежда. Сокът се съхранява в хладилник, като три пъти дневно се вземат по 2 супени лъжици от него. Кашата трябва да се запази и да се прилага направо върху засегнатото място един или два пъти дневно.

Окрехкотител за месо

Компрес от готов окрехкотител за месо, който съдържа папаин или бромелаин, разгражда отровата при ухапвания и ужилвания. Това е така, защото повечето отрови са на основата на протеини. Окрехкотителят за месо разгражда тези протеини и така неутрализира отровата. Може да се приготви гъста паста от топла вода или спирт за разтриване и прахообразен окрехкотител за месо, с която след това да се намажат наранените места, за да се облекчат симптомите. По същия начин могат да се използват папаин или бромелаин на прах. Във всяка кухня или домашна аптечка е добре да има бързо действащи успокояващи средства срещу ужилване на пчели или оси. Содата бикарбонат и амонякът облекчават пчелните ужилвания, а при ужилвания от оси помагат оцетът или лимоновият сок.

Лечение с медикаменти

Леките животински ухапвания могат да се лекуват в домашни условия. Раната трябва да се измие със сапун и вода. Кървенето може да бъде спряно, като се притисне нараненото място с чиста кърпа или стерилен бинт. Ако е необходимо, раната може да бъде намазана с антибиотичен крем и превързана със стерилна превръзка. Кръвотечението, което не спира след 15-минутно притискане, трябва да бъде прегледано от лекар. Ако има признаци за инфекция при ухапване от котка или от друг човек, също трябва задължително да се посети лекар. Същото важи и за ухапвания от змии, такива с дълбоки или отворени рани, ухапвания по главата, дланите или стъпалата, или при които има съмнение за счупени кости, увредени нерви или други по-тежки наранявания. Ако непознато животно ухапе човек, особено без видима причина, трябва да се предположи наличието на бяс. Необходима е консултация с лекар. Кучетата, миещите мечки, скунксовете, прилепите, койотите, лисиците и американските мармоти често са носители на бяс. В случай че съществуват съмнения за бяс, пострадалият получава няколко инжекции с ваксина срещу бяс. Диабетиците, болните от СПИН, пациентите с рак, както и всички останали, при които съществува повишена податливост към инфекции, трябва да търсят медицинска помощ при ухапване или сериозни рани от ужилване.

Изрязване на мъртви тъкани

Медицинското лечение може да наложи отстраняване на мъртвите и увредени тъкани. Някои рани могат да се оставят открити, за да зараснат сами,а други се налага да бъдат зашити. Антибиотиците обикновено се използват само при пациенти, чиито наранявания или други здравословни проблеми ги правят податливи на инфекции. При ухапване от котка или човек обаче винаги се назначават антибиотици. Освен това може да се наложи имунизация на пациента срещу хепатит В и други заболявания. Често е необходимо повторно посещение при лекаря.

Компрес с лед

На мястото, ухапано от паяк, трябва възможно най-бързо да се постави компрес с лед. В сериозни случаи лечението може да включва използването на мускулни релаксанти, антихистамини, антибиотици, обезболяващи средства и по всяка вероятност — инжекция срещу тетанус. Областите с некроза може да изискват специална обработка (дебридман) и присаждане на кожа. При необходимост може да се приложи антивенин (биологичен продукт с антитоксични тела), но в повечето случаи той не е нужен, а и е възможно да причини неприятни странични ефекти.

Повечето ужилвания могат да се лекуват в домашни условия. Жилото може да бъде изстъргано от кожата с острие, нокът или парче твърда хартия. Не се препоръчва използването на пинцети, тъй като с тях може да се вкара повече отрова в раната. След това ужиленото място трябва да бъде почистено и върху него да се постави лед. За намаляване на симптомите може с успех да се използват аспирин и други болкоуспокоителни лекарства, антихистамини и калами- нов лосион. Пострадали, при които се появи алергична реакция или съществува риск от поява на такава, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ. Алергичните хора трябва винаги да носят със себе си комплект за спешни случаи, съдържащ адреналин, за да могат при нужда да противодействат на анафилактичния шок. Кърлежите могат внимателно да се отстранят в домашни условия, като се използва пинцета. Важно е да се уверите, че главата на кърлежа не е останала забита в кожата. Ако след ухапване от кърлеж се развият симптоми като висока температура, обрив или болка, трябва незабавно да се потърси консултация с лекар.

При ухапване от змия

Макар че повечето змии не са отровни, всяко ухапване от змия трябва незабавно да бъде прегледано в болница. Ако има време, пострадалият трябва да измие областта на раната със сапун и вода, а след това да държи нараненото място неподвижно и на ниво по-ниско от сърцето. До извършването на преглед и евентуално лечение не трябва да се консумира и пие нищо, особено алкохол. Съществуват противоречиви мнения относно използването на турникети и изсмукването на отровата. Те трябва да се правят единствено когато помощта е далече, и то от човек, който е запознат с техниките за оказване на първа помощ. Леките ухапвания от гърмящи змии, както и тези от медноглави змии и водни мокасини могат да се лекуват успешно без антивенин. Ухапванията от коралови змии обаче, както и по-сериознитеухапвания от гърмящи змии изискват задължително използването на антивенин. Другите мерки за лечение включват антибиотици за предотвратяване на инфекцията и инжекция против тетанус.

Когато става дума за ухапвания или ужилвания от морски животни, пострадалият трябва да остане неподвижен. Изваждането на жилата трябва да става само с ръкавици. Мястото следва да се промие със солена вода, а след това да се накисне в много гореща вода за 30 до 90 минути, за да се неутрализира отровата. За неутрализиране отровата на медузите се използват оцет и други слаби киселини, а после шипчетата се изстъргват. При рани от скат лекарят, който извършва прегледа, проверява дали са останали парченца от бодли. Понякога от полза са обезболяващите мехлеми, антихистаминовите кремове и стероидните лосиони. Ако ухапванията или ужилванията са тежки, може да се наложи посещение в спешно болнично отделение.

Очаквани резултати от лечението

Повечето ухапвания и ужилвания не се нуждаят от сериозна намеса и обикновено минават за няколко часа или дни. Най-сериозен риск при ухапване или ужилване съществува за много малките деца, за много възрастните, за пострадалите с потисна­та имунна система и за алергичните към съответната отрова. За да се осигури благоприятен изход, сериозните ухапвания и ужилвания изискват бързо лечение. Инфектираните ухапвания могат да наложат хоспитализиране, както и да се окажат смъртоносни, ако не им бъде обърнато необходимото внимание. В някои случаи може да се прибегне до медикаментозно лечение или хирургична операция. Някои ухапвания от змии могат да доведат до ампутации, постоянни деформации или загуба на функции в засегнатата област. При хората, алергични към ужилвания, може да се стигне до остра, а понякога и смъртоносна реакция на организма.

Предпазване

Ухапванията и ужилванията от насекоми могат да бъдат предотвратени с помощта на репелент срещу насекоми. По-дълго време са ефикасни продуктите с висока концентрация на DEET. Трябва да се избягват вещества със сладък мирис. За предпазване на кожата от ухапвания и ужилвания помага носенето на бели или сиво-кафяви дрехи, включително чорапи и дълги панталони. Когато се ходи сред природата, трябва да се проявява особено внимание. Наложително е да се спазват предупрежденията и забраните на местата за плуване. Не трябва да се пипат непознати животни. Задължително е да се избягват мъртви или умиращи животни, тъй като те все още могат да причинят нараняване. При заплаха от куче човек трябва да стои неподвижно. Ако нападението изглежда неизбежно, най-добре да тръгнете смело срещу него и да се опитате да го изплашите. Бързо се въоръжете с камък или дебел клон, обикновено това помага. Трябва да знаете, че животните нападат, защото се страхуват повече от вас, отколкото вие от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вижте как Бай Цанко се излекувал от диабет за 16 дни
Next post 10 признака, че може да имате увреден черен дроб