Учени изобретиха рецепта, която да направи шоколада здравословен

Учените направиха значителен пробив в откриването на нов начин как да направим яденето на шоколад много по-здравословно. Както знаем шоколадът се прави от какаовите зърна, като се извлича какаовото масло, а голяма част от самия плод не се използва.

Учени от Института в Цюрих решават да проверят дали могат да се използва по-голяма част от самия плод, като целта им е била да направят крайния продукт, шоколадът, много по-здравословен. За целта учените решават да работят с швейцарската компания за производство на шоколад „Фелчин“, за да изработят нова и подобрена рецепта, пише Newsweek.

Целта е била да се използва по-голяма част от сърцевината на плода, тъй като тя добавяла повече фибри към крайния продукт и намалявала количеството наситени мазнини.

Учените казват още, че с новата рецепта нивата на кръвна захар няма да скачат рязко, както обикновено се случва и ще регулира дейността на черния дроб. Всичко това потенциално би могло да намали рисковете от сърдечно-съдови заболявания, предава Дарик.

За да разработят нова рецепта, изследователите се опитаха да обработят какаовите зърна с пулпата на плода, за да създадат вещество, подобно на гел. Те открили, че то е много сладко, което означава, че може да замени обичайната пудра захар, която обикновено се използва в шоколада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *