Ушите шумят при болно сърце

Вегетативната нервна система е основен регулатор на дейността на вътрешните органи. Шумът в ушите в този случай е обусловен от спазми на мозъчните кръвоносни съдове, от излишък или обратното – дефицит на някои вещества в кръвта – адреналин и глюкоза например. Често се наблюдава склонност към припадане, изпотяване, чувствителност към промените на времето. В тази ситуация можете да си помогнете само по един начин – да откриете и отстраните причината за грешките в работата на вегетативната нервна система.

По принцип тези “грешки” са преумора, продължителен стрес, прекарана травма на главата, а също и заболявания на щитовидната жлеза. Нарушение на слуха може да бъде предизвикано и от някои сърдечносъдови заболявания.

Най-често това се случва при атеросклероза. Заради атеросклеротичните плаки кръвоносните съдове губят способността си да пулсират в такт с движението на кръвта. Кръвотокът става турбулентен и с всяка пулсация на кръвоносните съдове се усеща шум в главата и ушите. Същото се случва и при хипертония.

Кръвоносните съдове на главния мозък са особено чувствителни към повишеното кръвно налягане – те се стесняват и се понижава тяхната еластичност. В резултат на това се ограничава притокът на артериална кръв към мозъка. От това следва виене на свят и „шептящ“ шум. Лечението включва хормонална терапия, прием на витамини и адаптогени, масаж, курортно лечение.

Много голямо значение в случая има правилният начин на живот – нормално хранене, нормален сън, редовни разходки на чист въздух, спортуване, релаксация, а също и автотренинг. Ако мъчителният шум в ушите не ви дава покой и не ви позволява да заспите, можете да пробвате т.нар. масаж цигун. Закрийте ушите си с длани, като разположите пръстите на тила. Натиснете със средните пръсти показалците и почуквайте с тях по тила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Как да се предпазим, ако има болен от коронавирус вкъщи
Next post Киселото зеле е по-силно от пробиотик