Фактори, които увеличават риска от рак на гърдата

Появата на рака на гърдата е свързана с редица фактори, на които в по-голямата си част можете да повлияете.

Затлъстяване

Затлъстяването при жените увеличава риска от рак на гърдата с 30 до 60 процента. Това изследване е проведено от Световната асоциация по рака на гърдата.

Мастните клетки стимулират развитието на женския хормон – естроген. Повишеното производство на естроген от своя страна насърчава развитието на туморни клетки.

Физическо бездействие

Резултатите от почти 30 научни изследвания потвърждават, че рискът от заболяване при жени, които практикуват поне 3 часа седмично, е намален с 30 до 40%.

Лоши хранителни навици

Многобройни проучвания показват, че червеното месо и захарта стимулират развитието на туморни клетки. Пиенето на големи количества алкохол влияе върху бързото образуване на естроген и по този начин увеличава риска от рак на гърдата.

Зеленчуците имат напълно противоположен ефект – зелето, карфиол, броколи и кале действат противовъзпалително и по този начин балансират нивото на естроген в организма. Подобен ефект има и червените зеленчуци (домат и моркови) и месести зеленчуци (маруля и спанак).

Генетика

Жените, които носят BRCA1 и BRCA2 мутации, имат значително по-висок риск от рак на гърдата.

Семейна история

Ако някой от вашето близко семейство (майка, сестра, баба) страда от рак на гърдата, дори ако не сте носител на гореспоменатите гени, шансовете за заболяване от това заболяване се удвояват. Ако имате повече от едно лице, което е имало рак на гърдата във вашето семейство, рискът ви е три пъти по-висок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *