Фатални грешки при лечението на хремата

Хремата винаги е първият симптом на простудни заболявания и както изглежда, наш вечен спътник. Но умеем ли да я лекуваме правилно? Оказва се, че повечето методи, с които хората са свикнали да се борят срещу ринита, са грешни. Още при първите признаци на обикновена настинка незабавно се захващаме да си слагаме съдосвиващи вазоконстриктивни капки и това е най-голямата грешка при лечението на обикновена настинка.

В края на краищата секретът, отделян от лигавицата на носа, не позволява на инфекцията да проникне по-нататък и също така премахва микробите заедно с мъртвите имунни клетки. Капките обаче изсушават лигавицата, което може да усложни ситуацията и да влоши хода на заболяването. Освен това съществува риск от зависимост от вазоконстрикторни препарати. Въпреки очевидната полза от промивката – почистване и овлажняване на носната лигавица, тази процедура също създава голям риск от внасяне на инфекция, например в ушната кухина, и провокиране на отит.

Освен това солените разтвори отмиват от организма не само вредната, но и полезната микрофлора, която създава имунна бариера за вирусите и бактериите в носните и дихателните пътища. Ето защо твърде честото промиване може да се окаже вредно за организма. Носните кърпички също са преносители на бацила. Старайте се да не използвате платнени. В моменти на остра хрема те са истински развъдник на инфекции. Съвременният свят вече е измислил много средства за лична хигиена, които не само улесняват живота, но и помагат да бъдем по-здрави.

Еднократните носни кърпички са не само удобни, но и горещо препоръчвани от лекарите за използване по време на хрема. Краката при настинки и хрема могат да се затоплят, но само с помощта грейка или горчица в чорапите. Не бива в никакъв случай да използвате мокри чорапи. Когато памучните чорапи са намокрени с топла вода и са обути на краката, а отгоре им се слагат найлонови торбички, крайниците започват да се изпотяват. Тази процедура е друга голяма грешка при лечението на обикновена настинка – тя може само да обостри болестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *