Фатално ли е нощното сърцебиене?

Фатално ли е нощното сърцебиене?

Сърцебиенето, което ви събужда посред нощ, е не само неприятно, но и става повод да се запитате каква е първопричината за него. Ако това се случва редовно, прегледът е задължителен.

Сърцето ни започва да бие по-бързо, когато тялото се нуждае от повече кислород, а миокардът ускорява изпомпването за богатата на кислород кръв. Обичайно е при интензивно физическо натоварване, но също така ускореният пулс може да се появи през нощта без никаква провокация.

Сърцето обикновено бие 60 до 90 пъти в минута. При сърцебиенето ударите стигат до 140-180 в минута. Когато се появи внезапно и без видима причина, се нарича тахикардия. Неприятното на нощното сърцебиене е, че през нощта всичко изглежда по-плашещо. Човек е склонен да мисли, че получава инфаркт или са настъпили други сериозни сърдечносъдови заболявания.

Силната тревога може допълнително да влоши неприятното състояние. Най-често увеличаването на пулса се провокира от следните фактори: хормонални промени по време на менопаузата, колебания в хормоните по време на менструация или бременност, прием на някои лекарства, консумация на алкохол, прекаляване с кофеин, липса на сън, тревожност, паническа атака, намалени нива на кислород в кръвта, ниска кръвна захар, стрес.

В някои случаи ускореният пулс през нощта може да е симптом на сериозен проблем, който изисква медицинска помощ. Ако освен сърцебиене и ускорен пулс усещате задух, гадене, световъртеж, лепкава пот, трябва да се обадите на Бърза помощ. Това може да са симптоми на предсърдно мъждене или инфаркт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *