Феноменални! Изумителните ползи на фурмите

Фурмите са феноменални. С тях можете да правите почти всичко – да печете с тях, да ги добавяте към салати, сладкиши, да замествате захарта, да ги консумирате с кисело мляко и мед или просто да им се насладите между храненията.

Фурмите са популярен плод, който се среща предимно в изсушено състояние. Изключително полезни са. Богати са на антиоксиданти, минерали и витамини. Сушените фурми имат по-високо съдържание на калории и плодови захари, но пък са много наситени с фибри, което предпазва от резки скокове на кръвната захар и инсулина.

Фурмите имат множество ползи за здравето. Ето няколко от тях, заради които си заслужава да ги похапвате по-често.

Фурмите са много богати на разнообразни полезни вещества

Във фурмите се съдържат много здравословни елементи, сред които фибри, протеин, витамин В6, витамин К, фолиева киселина, калий, магнезий, мед, манган, желязо, пише az-jenata.bg. Това ги прави едни от най-здравословните плодове.

Съдържат антиоксиданти

Антиоксидантите са важни съединения, които противодействат на различни заболявания, най-вече хронични, дегенеративни, включително рак. Сред най-важните антиоксиданти в състава на фурмите са каротеноиди, флавоноиди и фенолова киселина. Те потискат процесите на окисляване на клетките, които могат да ги увредят и да доведат до различни сериозни заболявания.

Помагат в намаляване на възпалението

Възпалението е начинът, по който тялото реагира, за да се пребори с различни инфекции, болести, травми и други негнойни процеси. Хроничното възпаление е особено опасно за цялостното здраве. Проучванията показват, че фурмите имат полезни свойства в профилактиката на възпаленията и могат да спомогнат в облекчаването на редица заболявания благодарение на антиоксидантите в състава си.

Страхотен източник на фибри

Фибрите забавят храносмилането и подхранват полезните бактерии в червата. Това прави имунната система по-силна и адекватна, улеснява усвояването на хранителните вещества и спомага за контрола и превенцията на редица заболявания.

Полезни са за мозъка

Фурмите могат да спомогнат за подобряване на мозъчните функции, според healthline. Проучване от 2016 година, касаещо ефектите на фурмите върху невродегенеративните заболявания показва, че фенолните съединения във фурмите играят съществена роля в подобряване на тези зловредни процеси и неутрализиране въздействието на свободните радикали, предизвикващи неврологични заболявания.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *