Френски професор по медицина: Зелето и киселото мляко спират коронавируса

Яденето на кисело зеле и зелева салата може да ни предпази от смърт при Ковид-19, твърдят учени, цитирани от в. „Сън“.

Експертите смятат, че храни, съдържащи сурово и ферментирало зеле, може да имат благотворно влияние срещу коронавируса, като намаляват нивата на едно съединение, което помага на вируса да инфектира организма.

Европейски изследователи твърдят, че това може да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където зелето формира ключова част от тяхната диета, имат по-ниска смъртност по време на пандемията.

Други храни, като ферментирали млека, също могат да ни предпазят от Ковид-19 по същия начин. Учените изтъкват, че нациите, които консумират много кисело мляко или кефир – като Гърция, България и Турция, също имат ниски нива на смъртност.

Професорът, който ръководи 25-членния екип от изследователи, бил толкова уверен в това, че е променил диетата си, за да включва много зеле, след като е получил тези резултати. Д-р Жан Буске – почетен професор по пулмонарна медицина от университета във френския град Монпелие, казва: „Храненето може да играе роля в имунната защита срещу Ковид-19 и може да обясни някои от различията при Ковид-19 в Европа. Аз си промених диетата и тя включва сурово зеле три пъти на седмица, кисело зеле веднъж седмично и кефир на закуска, както и туршия от зеленчуци“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *