Фулвиновата киселина – голямата надежда в борбата с вирусите и бактериите

Напоследък се счита, че фулвиновата киселина е един от ключовите елементи на някои изключителни научни медицински достижения. Все повече учени откриват нейния забележителен потенциал. Резултатите от до сега направените проучвания значително увеличиха интереса на медицинската общност. Като причина, че не ѝ е било обръщано необходимото внимание до сега се изтъква твърде сложния процес на синтезиране.

Установено е, че фулвиновата киселина е едно от най-важните чудеса свързани със самия живот. Това е киселина, образувана в изключително малки количества, чрез действието на милиони полезни микроорганизми, работещи върху разлагащи се растителни вещества в почвена среда, богата на кислород. Естествената фулвинова киселина съдържа повече от 70 вида минерали и микроелементи, пребиотици и пробиотици1. Позитивното въздействие върху здравето се е използвала от векове в традиционната китайска медицина, както и от Аюрведа, най-често под формата на шилажит. Шилажит е смола, екстракт от древни растителни и животински отлагания, която се получава под влиянието на специфичните климатични условия на Хималаите. Понастоящем се счита, че позитивното влияние на шилажит върху човешкото здраве се дължи предимно на фулвиновата киселина.

Мощен стимулатор на имунитета

Действието на фулвиновата киселина по отношение на имунитета е добре проучено. Дължи се предимно на така наречените почвени пробиотици, за които е доказано, че подобряват имунния отговор6. Основният механизъм на действие се дължи на преобразуване на Th2 до Th1. Th1 клетките са част от имунния отговор на организма срещу бактерии и протозоа. Тяхното образуване се тригерира от IL-12, а техни ефекторни цитокини са IFN-y и IL-2.

Действието на Th1 срещу хелминти се тригерира от IL-4, IL-5, IL-9, IL-10, IL-13 и IL-256. По този начин се постига и позитивния клиничен ефект, а именно по-голяма устойчивост спрямо болестотворни микроорганизми, по-голяма енергичност и по-силна имунна система. Повишавайки имунитета, фулвичната киселина „настройва“ организма и му помага в борбата с най-често срещаните вирусни и бактериални инфекции, които могат да се придобият в обществото.

Ценен съюзник в борбата против възпалението

Едно от най-полезните действия на фулвиновата киселина е намаляването на възпалителната реакция на организма, действаща негативно върху имунитета и отговорна за множество хронични възпалителни болести. Лабораторни проучвания доказват, че основния механизъм на това действие се дължи на инхибицията на освобождаването на тумор-некротичен фактор алфа (TNF-alpha).

В допълнение на това, в едно проучване сред 20 доброволци със СПИН, които приемали високи дози шилажит в комбинация с антиретровирусна терапия се отчитат по-добри резултати от лечението спрямо групата приемала само ретровирусни препарати. А именно, при пациентите приемали шилажит се наблюдавало по-малко симптоми на гадене, загуба на тегло и диария. Още повече, приемът на шилажит подсилвал отговора към основното лечение, както и се наблюдавало подобрение на работата на черния дроб и бъбреците.

Протективно въздействие върху мозъчната функция

Някои проучвания доказват, че фулвиновата киселина, в състава на шилажит, има изразено действие против стареенето на организма, което се дължи предимно на противовъзпалителния и антиоксидантния ефект, както и позитивно действие при пациентите със болест на Алцхаймер, дължащо се на подтискане на агрегацията на тау-полимера (основен виновник за увредата на мозъка при болест на Алцхаймер) и подобряване на функцията на паметта10. Друго 24 седмично проучване сред пациенти страдащи от болест на Алцхаймер показало, че даването на фулвинова киселина и витамини от групата B довело до стабилизране на мозъчната функция, в сравнение с групата на плацебо.

Други проучвания на животински модели доказват, че фулвиновата киселина има позитивен ефект върху функцията на паметта. Но всички са единодушни, че са нужни по-задълбочени проучвания при хора, за да се докаже ползотворното въздействие върху паметовите функции.

Други потенциални ползи

Намаляване на LDL и повишаване на HDL: Проучвания върху животински модели показват, че фулвиновата киселина намалява LDL (лошия) холестерол14. А едно проучване сред 30 човека доказва, че увеличава HDL (добрия) холестерол.

Увеличаване на мускулната сила: Този ефект се доказва от две проучвания. Едното е 12 седмично сред 60 пациента със затлъстяване, където приемът на шилажит повишил мускулната сила на участниците, а другото било 8 седмично сред 63 активни индивида и показало подобни резултати.

Височинна болест: Фулвиновата киселина в състава на шилажит се е използвала от векове за лечение на височинна болест. Основното обяснение е, че влияе посредством повишаване на имунния отговор, стимулирането на продукцията на енергия и повишаването на нивата на кислорода в кръвта18. Последното би имало позитивно влияние при всички заболявания ангажиращи белия дроб.

Подобряване на функцията на клетките

Проучвания на животински модели показват, че фулвиновата киселина предпазва функцията на митохондриите, клетъчните органели отговорни за производството на енергия.

Противоракова активност: Някои лабораторни проучвания предполагат, че шилажит стимулира програмираната клетъчна смърт и разпространението към други органи на ракови клетки при определени видове тумори.

Детоксикиране на тежки метали: Фулвичната киселина може да елиминира и транспортира тежки метали в човешкото тяло, като конкурентно се свързва с метала на мястото на протеина от метало-протеинния комплекс. По този начин е доказано, че способства за елиминирането на тежки метали, като кадмии и олово.

В заключение, фулвиновата киселина, в състава на шилажит се използва от векове за подобряване на здравословното състояние на хората при различни заболявания. Има изразено действие по отношение подобряване на защитата на организма от въздействието на различни болестотворни микроорганизми, както и от вируси. Също така има благоприятно въздействие върху мозъчната функция и мускулната сила. Всичко това я прави верен съюзник при борбата с инфекциите придобити в обществото.

Фулвиновата киселина е една от съставките на хранителната добавка Боринал. Боринал съдържа още Елеутеро, Цинк и Селен. Тази синергична комбинация от микроелементи и адаптогени е силно допълнение към комплекса от лечебни мерки при острите респираторни заболявания и възстановяването на организма след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *