Хайдутите ползвали билката ранилист за всичко

Ранилист или наричана още хайдушка билка, червен вятър и бетоника, е растение, което е ценено още от хайдутите. Те са я използвали за всичко. Има информация, че тя засилва имунната защита, благоприятно въздейства и при нервно изтощение и виене на свят, както и при подагра и жлъчни заболявания, пише ФОКУС.

Това, което не се знае е, че в последно време се използва нейното отслабващо действие – за намаляване на излишните килограми при затлъстяване.

В България ѝ казват също раковче. Лекува всички белодробни възпаления. Тя е едно от основните имунно укрепващи растения.

Ранилистът е растение средно на височина (30-60 см), с квадратни, мъхести стъбла. Имат светъл цвят и дебел корен, който обаче е лесен за изкореняване. Предпочита леко влажна, неутрална пред кисела почва и затова се среща по пасища, ливади и открити гори.

Листата са наситено малахитово зелени, тесни, със сърцевидни основи. Повърхността на листата е покрита с жлези, съдържащи ароматни, горчиви масла. Листата растат широко разположени нагоре по стъблото в противоположни двойки.

Цветовете са светло лилави, подредени в плътни пръстени, които образуват къси шипчета. Венчелистчетата образуват дълга тръбичка, която завършва с две устнички, като горната устна е извита, а долната е плоска с три равни части. Ранилистът цъфти от юни до септември. След като билката прецъфти се образуват четири кафяви, гладки триъгълни плодчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *