Хапвайте редовно този зеленчук за дълъг живот

Хапвайте редовно този зеленчук за дълъг живот

Фенелът е познат още като финокио, див копър, резене. Казват, че консумацията му удължава живота. Древните египтяни и римляни са били убедени в невероятните му и многобройни свойства.

Това е ароматна и полезна подправка. Визуално листата ѝ много приличат на познатия ни копър. Но във вкусово отношение напомня на анасона.

Фенелът е растение, което намира благоприятни условия за виреене в среда със средиземноморско климатично влияние. Най-широко разпространено е в южните европейски и югозападните азиатски части.

У нас условия за виреене намира в по-топлите области. Най-вече в Тракийска низина. Среща се като диворастящ вид в някои области на Северна България и Родопите.

Множеството полезни свойства на резенето са обусловени от богатия му химичен състав.

Има ниско съдържание на калории, но осигуряват много важни хранителни вещества.

Луковицата на фенелът е добър източник на витамин С, който действа като мощен антиоксидант в тялото ви, предпазвайки ви от клетъчни увреждания, причинени от нестабилни молекули, наречени свободни радикали.И луковицата, и семената съдържат минерала манган, който е важен за ензимното активиране, метаболизма, клетъчната защита, развитието на костите, регулирането на кръвната захар и заздравяването на рани.

Освен манган, копърът и семената му съдържат и други минерали, жизненоважни за здравето на костите, включително калий, магнезий и калций.

Аргининът в билката в комбинация с витамин С съдейства за избягване на макулната дегенерация. Резенето е отлична опция за предпазване от очни заболявания.

Броят и честотата на уринирането също се увеличава с консумацията на фенел. Това помага за пречистване не само на бъбреците, но и на цялото тяло.

Подправката се бори ефективно с целулит, воден застой и възпаления на ставите. Освен това укрепва косата и предотвратява бъдещата ѝ загуба. Релаксира нервната с-ма, съдейства за изостряне на паметта.

Семената от див копър се отличават с дезинфекциращи и противовъзпалителни качества.

Със завиден успех се използват за лечение на рани и абсцеси. Идеалното средство са за първа помощ при възпаление на гърлото, венците и конюнктивата. В тези случаи се препоръчва измиване на мястото с отвара от семената.

Със семената може да си приготвите чай. Лъжичка от тях оставете да се киснат за 10 минутки в чаша вряла вода, за да приготвите ароматен и лековит чай, пише факти.бг.

Ако приемате три пъти на ден по половин чаена чашка от тази течност, с нейна помощ ще премахнете настинката. Ще туширате храносмилателните проблеми или просто ще помогнете на имунната си система да работи по-ефективно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *