Хапването на вишни намалява опасността от пристъпи на подагра

Консумацията на вишни намалява с една трета опасността от пристъпи на подагра при хора, които вече са развили заболяването, показва американско изследване. Учените наблюдавали 633 пациенти, страдащи от подагра една година и установили, че консумацията на вишни в продължение на два дни, оказва въздействие върху вероятността от пристъпи.

Пациентите, които приемали до три порции пресни вишни, или консумирали екстракт от вишни, намалявали с 35% опасността от пристъпи в сравнение с хората, които избягвали вкусния леко стипцив плод.

Една порция се равнява на съдържанието на половин чаша или 10 до 12 плода. Предишни изследвания показаха, че химическите вещества в плода намаляват нивата на пикочната киселина в кръвта.

Подаграта е форма на артрит, причинена от кристализирането на пикочната киселина в ставите, което води до остра болка и подуване.

Най-често засегната е ставата на палеца на крака, но заболяването е възможно да се развие във всяка друга става. Когато вишните били комбинирани с лекарството алопуринол, понижаващо нивата на пикочна киселина, пристъпите на подагра намалявали с до 75% в паралел с прием единствено на лекарството или само на вишни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *