Херпесът може да предизвика деменция и рак?

Херпесът може да предизвика деменция и рак?

Между вирусните инфекции и невродегенеративни заболявания като деменция, множествена склероза, Алцхаймер, Паркинсон има пряка връзка? Това се опитват да докажат изследователите от години. Тяхното внимание е насочено най-вече към многобройните херпесни вируси, които причиняват не само досадни рани, но и – в зависимост от вида си – могат да предизвикат варицела, херпес зостер и инфекциозна мононуклеоза. Освен това е възможно херпесните вируси да бъдат свързани и с развитието на множествена склероза и различни видове рак.

Предизвиква ли херпесът Алцхаймер?

Когато стане дума за херпес, много хора първо се сещат за малките ранички, причинени от вируса на херпес симплекс тип 1 (HSV-1). Тип 2 (HSV-2) е отговорен за мехурчетата в областта на гениталиите. Анализите на предишни данни показват, че при хората с HSV-1 има повишен риск да се разболеят от Алцхаймер.

С помощта на кръвни тестове и сканиране на мозъка учени от Колумбийския университет в Ню Йорк са установили, че мозъчната кора на пациентите, заразени с HSV-2, е по-тънка от тази на незаразените хора. За проучването са били анализирани данните на 455 души на средна възраст 70 години, които са имали втория тип херпесен вирус. Изводът от него: херпес симплекс вирус 2 може да причини преждевременно остаряване на мозъка и да увеличи чувствителността към когнитивни нарушения и невродегенеративни заболявания при по-възрастните хора.

Изтъняването на мозъчна кора често е признак и за болестта на Алцхаймер. Това е така, защото от този външен слой на главния мозък зависят основно когнитивните ни способности, т.е. обработката на сетивните възприятия и паметта. При болестта на Алцхаймер в мозъчната кора се натрупват много анормални протеини, като амилоиди и тау-протеини. Така се променя вътрешният химичен състав на клетките. Амилоидът се слепва и образува „плаки“, а протеинът тау се натрупва, образува „възли“ и води до некроптоза (умиране на клетки).

Ускорява ли тип 2 стареенето на мозъка?

Въпреки това новото проучване не може да докаже дали HSV-2 действително предизвиква болестта на Алцхаймер, тъй като говорим за корелационно изследване. То може само да разкрие възможната връзка между херпесната инфекция и появата на болестта на Алцхаймер или да определи силата на тази връзка.

Почти всеки човек се е заразявал с херпес симплекс поне веднъж в живота си. Това е така, защото херпесните вируси са се адаптирали изключително добре към хората. „Вирусите познават имунната система толкова добре, че в хода на еволюцията са разработили сложни контрамерки, с които умело да заблуждават имунната система“, казва в тази връзка биоложката Мелани Бринкман от Центъра за изследване на инфекциите „Хелмхолц“ и професор в Техническия университет в Брауншвайг.

Кои са херпесните вируси?

Адаптивните херпесни вируси включват над 200 известни представители, девет от които са специфични за хората. Освен вирусите на херпес симплекс от типове 1 и 2, това са още вирусът варицела-зостер, който причинява дребна шарка и херпес зостер, и вирусът на Епщайн-Бар, който причинява мононуклеоза и може да бъде свързан с развитието на множествена склероза и различни видове рак.

Щом веднъж сме се заразили, херпесният вирус остава в организма за цял живот. Обикновено не се проявяват никакви симптоми, но вирусът си е там – в тялото той преминава в латентно състояние и чака да настъпи отслабване на организма – обикновено след тежка инфекция или стрес, за да се прояви отново, примерно чрез типичните мехурчета. Дори ако все още не е намерено окончателното доказателство за връзката между вирусните инфекции и невродегенеративните заболявания, тези открития ще помогнат за разработването на ефективни терапии и евентуални ваксини.

Как да се предпазим?

До момента няма разрешена ваксина срещу вирусите на херпес симплекс. BioNTech обаче разработва ваксина срещу тип 2 (HSV-2), която в момента е в процес на клинични изпитания. А хората, които все още не са се заразили с херпесни вируси, могат да се предпазят, ако спазват определени правила. Така например е известно, че заразяването става с капкова инфекция или при близък телесен контакт. Освен това можем да се заразим и при докосване на херпесните мехурчета. Презервативите пък могат да намалят риска от заразяване в гениталната област.

Ако обаче вече имате херпесни вируси в тялото си, ви трябва силна имунна система – за да поддържате вирусите в латентно състояние. Затова е препоръчително да избягвате екстремните физически натоварвания, стреса и ненужни инфекции, които отслабват имунната защита на организма.

Хората с отслабена имунна система, като например възрастните или приемащите лекарства, които потискат имунната система, биха могли да се ваксинират редовно срещу инфекциозни заболявания. Защото при силна имунна система херпесните вируси имат по-малък шанс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *