Херпесът на окото поразява ретината

Херпесът на окото се предава по битов път – при допир до кожата на заразен предмет или използването на една и съща кърпа за лице и прочие. Докато обаче появата на подобно образувание на устните не е толкова опасна, то ако херпесната инфекция се разпространи в очите, съществува риск от различни усложнения.

В голяма част от случаите на вирусен херпес от 1-ви тип се наблюдават поражения върху роговицата, в по-редки случаи – върху конюнктивата и вътрешната очна обвивка.

Рискът се крие най-вече в това, че подобно на всички останали вътреклетъчни паразити, вирусът на херпеса е в състояние да обхваща все нови и нови клетки и да се самовъзпроизвежда многократно. Ако заразата не бъде установена на сравнително ранен етап от развитието й, последващото овладяване е изключително трудно.

На мястото, на което се е внедрил в организма вирусът, се появява рана от така наречения тип „пълзяща язва”. Именно оттам в тялото проникват различни бактерии, които предизвикват на по-късен етап бактериална инфекция и влошават състоянието на заразения.

Основните симптоми, които индикират наличието на херпес на окото, са сълзене, болка, в някои случаи и фотофобия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *