Херпес зостер засяга повече хора над 50-те

Обикновено когато говорим за херпес, се сещаме за този, който постоянно излиза по устните, и то в най-неподходящия момент (преди сватба например), или за гениталния, за който сме чували.

Всъщност групата на херпес вируса се състои от около 100 вида вируси, осем от които причиняват болести при хората. Херпес зостер е най-страшният. Това е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с болезнен и

характерно разположен кожен обрив.

Най-често той се разполага като широка лента с леко кос ход от едната или двете страни на гърба (опасващ), гръдния кош и корема (при най-честото засягане на междуребрените нерви) или от едната страна на лицето.

След преболедуването от варицела вирусът варицела-зостер остава в латентно (неактивно) състояние в коренчета на периферните нерви. В зависимост от това кои периферни нерви са засегнати оплакванията при херпес зостер, произлизат от различни части на тялото.

Започва с отпадналост, мускулни болки, парене, напрегнатост

и мравучкане в областта на кожата, която по-късно ще бъде засегната от обрива. Това може да бъде съпътствано от повишена температура. Със или без предшестващи симптоми се появява пареща болка в широка, лентовидна зона от кожата на тялото или лицето (според засегнатия нерв). В повечето случаи се излекува за 2-3 седмици със или без лечение. Въпреки това в някои случаи обривът и многo по-често болката могат да останат налице за по-дълго време. Това се наблюдава по-често при по-възрастни хора (особено над 50-годишна възраст), както и при такива със сериозни придружаващи заболявания или състояния, изискващи имунопотискащо лечение.

Най-честото усложнение на херпес зостер е постхерпетичната невралгия

При засягане на горната половина на лицето съществува сериозен риск от поражения на окото (най-тежкото последствие в този случай е пълна загуба на зрението), което налага бърза намеса на очен лекар. При засягане на лицето съществува опасност от временна пареза на лицевите мускули и засягане на слуховия нерв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Спокойният сън е най-важен за здравето
Next post Най-възрастната българка доживяла 110 без олио в менюто