Хидратирайте организма – това е тайната на дълголетието

Тази статия ще ви разкрие тайната на дълголетието. Тя е описана още от Авицена и с свръзана с водата. Считаният за баща на съвременната медицина персийски лекар и философ смята, че един от най-важните фактори за стареенето е „изсушаването на тялото”. С това е съгласна и модерната наука, която доказва, че с възрастта количеството вода в организма намалява, следствие на което кръвта и лимфата се сгъстяват, намалява еластичността на кожата и мускулите, появяват се главоболие, болки в ставите и т.н.

Какво да правим тогава? Отговорът е прост- хидратирайте организма, като пиете вода. Въпросът е кога, как и каква?

Последователите на йогистките практики съветват да пием вода сутрин, при това не хладна, а топла с температура около 40 градуса.

Пийте толкова, колкото можете – 1,2,3 чаши….Пийте бавно, на глътки. Ако преди това никога не сте пили вода сутрин, започнете с малко и постепенно увеличавайте дозата.

Защо да пием вода на гладно? В стомаха се извършват храносмилателни процеси, но когато пием вода сутрин на гладно, тя директно преминава по канал в единия край на стомаха, без да се задържа в него, и отива в тънките черва. Именно затова тази вода се нарича „бърза вода”. Благодарение на нея се измиват хранителните остатъци от стените на стомашно-чревния тракт и натрупаните токсини, улеснява изпразването на дебелото черво. Така храносмилателната система се подготвя за работа и след половин час можем да закусим.

Не бива да пием вода след закуска, защото в този случай ефектът ще е обратен- тя ще остане в стомаха, няма да премине в червата, а ще разреди храносмилателните ензими и ще затрудни преработката на храната.

Защо непременно топла вода? Според китайската медицина в противен случай тя няма да мине директно през стомаха, а ще се задържи там, за да се стопли. Китайците вярват, че студената вода и студени храни не трябва да се консумират, защото отнемат от енергията на бъбреците.

Пиенето на вода сутрин е важно още, защото тя постъпва в околоклетъчното пространство, а не във вътреклетъчното. Водата в околоклетъчното пространство разрежда кръвта и лимфата, понижава захарта и холестерина.

Важно е да разберем, че водата сутрин поддържа доброто състояние на храносмилателния тракт за добро усвояване на хранителните вещества и за дълъг здравословен живот. Ето тайната на дълголетието!

В никакъв случай чашата топла вода не трябва да се заменя с билкови отвари, чай, кафе или плодови напитки. Всички те задвижват храносмилателните ензими, защото имат нужда от разграждане.

Според тибетската медицина водата сутрин има благотворно действие върху нервната система и спомага да се освободим от стреса. Една изпитана рецепта при стрес – да изпием чаша гореща вода на малки глътки. Веднага ще почувствате разтоварване, сваляне на напрежението и намаляване на депресията.

Освен това обърнете внимание- тези, които пият всяка сутрин гореща вода, имат по-малко бръчки! Козметици също отбелязват тази връзка. При това твърдят, че при повече от една чаша гореща вода сутрин ефектът е по-добър.

Кога да пием гореща вода? Казват, че е най-добре да правим това между 5 и 7 часа сутринта, както и вечер преди сън. Вечерната чаша вода все пак не е задължителна, но сутрешното пречистване не бива да се пропуска, ако искаме да живеем по-дълго и по-качествено. Към топлата вода могат да се добавят капки лимон, но нищо друго.

Знаете, че водата е основна в нашето тяло. При това тя е носител на информация и енергия. За пренасянето на енергията в тялото също се изисква голямо количество вода. Много енергийни практики са възможни само при достатъчно количество вода в организма. Най-важното – водата записва всяка информация, добра или лоша, а за здравето е полезна само водата, заредена с положителна емоция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *