Хиляди паразити живеят в чаршафите ни

Всеки от нас поне веднъж е чувал за многото бактерии, които се натрупват в спалното бельо по време на употреба. Но малко хора се замислят какви точно рискове крие спането на непрани калъфки за възглавници и чаршафи.

Американски изследователи решили да запълнят тази празнина в образованието ни и изследвали 50 възглавници на студенти от 25 колежа. И във всяка една от тях открили по 350 000 колонии на бактерии и 91 000 натрупвания от гъбички. Между другото мъжките възглавници се оказали по-мръсни от женските – 480 000 бактериални колонии срещу 290 000 съответно. А в най-мръсната проба са открити 170 милиона микроорганизми.

Можете да се справите с такива колонии чрез пране с много гореща вода или продължително гладене на спалното бельо. Въпреки това алармата трябва да звучи само за тези, които имат отслабен имунитет – здравите хора няма да се разболеят толкова лесно от тези бактерии. Но децата, болните и възрастните хора трябва да сменят спалното си бельо по-често и е задължително да се обработва термично или химически.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *