Хирургът: Язвата се оперира при перфорация и кървене

Сега съм на 51 години. От известно време имам болки в корема, предимно през пролетта. Те се появяват, когато съм похапнал храни с повече подправки. Чрез фиброгастроскопия ми откриха язва на предната страна на дванадесетопръстника. След лечение с фомотидин болката се успокои. Тази пролет обаче наново получих същите оплаквания. Притеснявам се, че може да ми се наложи операция. Искам да попитам може ли да болестта ми да се излекува само с медикаменти.

Павел Гаргов, Пазарджик

В последните години една от най-аргументираните теории за причинителя на язвената болест е бактериалната – специално за хеликобактер. В резултат на това резултатът от медикаментозното лечение на неусложнената язвена болест е много добър. Препоръчва се терапия с хеликоцин и медикаменти от групата на омепразола. В същото време трябва да се промени диетичения ви режим и да се изключи тютюнопушенето, пикантните храни, алкохола, грубата целулоза. Важно е също да избягвате психостреса.

Тази терапия трябва да се приложи най-малко два пъти за по един месец – през пролетта и есента.

Оперативната интервенция се препоръчва в случаите на усложненията на язвената болест – остро кървене, необладано по консервативен път, перфорация на язвата, малинизация /превръщането на язвата в ракъв процес/, стеноза на пилора /стеснение на изхода на стомаха/, прорастване на язвата към задстомашната жлеза.

Заради тежестта на усложненията при доказване на язвен процес на дванадесетопръстника или стомаха, независимо дали се провежда медикаментозно лечение или не през 6 месеца трябва да си правите фиброгостроскопско изследване.

Д-р Стоян Цветков, хирург

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Отвари от бабините тетрадки против артрит
Next post Внезапният световъртеж може да е предвестник на инсулт