Хитът на пролетта: Пресният картоф вталява и разкрасява

Пресните картофи са хитът на пазара в началото на лятото и причините за това са две – те са много вкусни и обработката им е много бърза и лесна. Пресните картофи не оставят негативен отпечатък върху фигурата. Този зеленчук се събира от май до юни и се отличава с тънка полупрозрачна кора.

Пресните картофки се приготвят бързо и лесно, тъй като не е нужно да се белят преди готвене. Нещо повече – те са истинска витаминозна бомба, ако не се белят.

Схващането, че от картофите се пълнее, са погрешни – в 100 грама картофи се съдържат едва 80 калории. Тъй като съдържат и малко мазнини, те са идеални за диети. Нишестето в картофите набъбва от водата в стомаха, създавайки усещане за ситост. По тази причина диетите с картофи са засищащи и лесни за спазване. Картофите също така са богати източници на разтворими и неразтворими фибри. Те помагат за поддържане нивата на кръвната захар и са предпочитаният източник на въглехидрати за диабетици. Последни проучвания сочат, че картофите съдържат мощния флавоноид кверцетин, който предпазва сърцето и притежава антиракови свойства.

В състава си картофите включват вода, нишесте, 0,9% захари, целулоза, мазнини и белтъчини, значително количество аминокиселини, минерални соли, като обикновено са богати на витамин С – едва 200-300 г от зеленчука покриват дневната нужда от този витамин.

Картофът помага и при стрес и депресия. Ако включите в диетата си варени или задушени картофи, можете да увеличите работоспособността и устойчивостта на стрес.

Този зеленчук играе голяма роля в козметологията. Маските от млади картофи допринасят за подмладяване, премахват бръчките и изглаждат кожата на лицето. И ако добавите малко количество мляко към маската, тя ще овлажни кожата.

Младите картофи подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт, стимулират мозъка, нормализират метаболизма и подобряват настроението. Трябва обаче да се знае, че с времето нивата на витамини в тях се понижава. От това следва, че пресните картофи са по-полезни от старите.

Могат да се приготвят по безброй начини, което обяснява гигантската им популярност. Картофите са задължителна част от традиционни ястия като мусака, гювеч, яхнии, супи. Пържените картофи със златиста коричка са любимо основно ястие и гарнитура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.