Хората, които си бъркат в носа, са изложени на висок риск от Алцхаймер

Хората, които си бъркат в носа, са изложени на висок риск от Алцхаймер

Можете да си бъркате в носа, но не и в патогените. Преглед на десетки публикувани изследвания на механизмите, които стоят зад неврологичните заболявания, събра убедителни доказателства, че хората, които често си бъркат в носа, са изложени на по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Новият доклад, съставен и написан от изследователи от университета в Западен Сидни, е публикуван в списание Biomolecules в края на миналата година.

„Невровъзпалението при болестта на Алцхаймер може да е частично причинено от вирусни, бактериални и гъбични патогени, които навлизат в мозъка през носа и обонятелната система“, пишат те в доклада.

Хроничното бъркане в носа, известно от медицинска гледна точка като ринотилексомания, внася в чувствителната носна кухина микроби, които предизвикват възпаление в мозъка, което е свързано с появата на болестта на Алцхаймер.

Над 6 милиона души живеят с невродегенеративното заболяване, което засяга предимно хората на възраст над 65 години.

Учените все още не са сигурни точно какво причинява болестта на Алцхаймер, но в мозъците на пациентите са наблюдавали натрупване на протеин, наречен тау, който е свързан с имунния отговор на организма.

Когато имунните клетки се задействат от инвазии твърде често, изследователите смятат, че стресът за организма под формата на възпаление може да доведе до различни заболявания.

Авторите на последния доклад подкрепят тази теория, като предполагат, че промените в носната среда, причинени от свръхрастеж на микроби, могат да бъдат източник на хронични, леки мозъчни инфекции.

Такива инфекции могат да съществуват привидно без симптоми отвън, но могат да предизвикат възпаление под повърхността, оставяйки след себе си вредни протеинови плаки, които допринасят за развитието на невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер.

В мозъците на хора с болестта на Алцхаймер са открити различни общи патогени, като бактериите, причиняващи пневмония, херпесния вирус, коронавируса и котешкия паразит Toxoplasma gondii.

С оглед на превенцията изследователите призовават за редовно миене на ръцете.

„Един от уроците, извлечени от COVID-19, е стойността на хигиената на ръцете чрез често миене на ръцете и използване на дезинфектанти за ръце, и ние предлагаме тези рутинни хигиенни процедури да бъдат задължителни рутинни процедури за хората, които постоянно си бъркат в носа“, пишат те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *