Хранене, любов, сън…?! 11 странни причини за главоболието

Хранене, любов, сън…?! 11 странни причини за главоболието

Защо ви боли глава? Може ли да е заради нещо, с което се храните? Липса на достатъчно сън? Или вероятно причината е друга. Здравни експерти определят 11 чести причини за появата на главоболие, част от които са изненада за мнозина. Ето един много любопитен списък:

1. Теглото ви. Актуално изследване показва, че жените с тегло над нормалното за ръста и физиката им са 35% по-податливи да развиват главоболие, в сравнение с дамите с нормално тегло. А жените с много голямо наднормено тегло (телесен индекс 40) са дори още по-предразположени към главоболието – шансовете да ги боли глава според изследването са 80% по-големи.

2. Характерът ви. Строгите, резервирани хора и тези с мании, фикс идеи и обсесивни разстройства страдат по-често от главоболие. Ако виждате в себе си някои от тези недостатъци, може би е време да преосмислите подходите си в живота. За ваше здраве е.

3. Активната любов. Американско проучване показва, че много пациенти, предимно мъже, изпитват остра болка в главата при засилени телесни процеси. Например веднага след секс.

4. Тридневната ваканция. Главоболието може да се появи и когато си вземем почивка от редовното ежедневие и натоварения график и рязко преминем към бавни обороти и към изцяло мързелив и релаксиращ режим, обяснява доктор Александър Маускоп – основател и директор на нюйоркски медицински център по главоболието. Той съветва да се приспособяваме към промяната в почивните дни като държим продължителността на съня си възможно най-нормална и типична. Защото няма да се почувстваме по-отпочинали, ако се излежаваме до събота следобед.

5. Миризмата на блажна боя. Боядисването на банята например може да е причина за главоболие, заради силната миризма и парите. Ето защо много компании вече произвеждат боя почти без мирис, основана на формула с ниско съдържание на летливи вещества и повече органични съставки.

6. Дехидратацията. За да бъде тялото ви по-хидратирано не е задължително само да пиете непрекъснато големи количества вода. Можете да приемате животворната течност и като се храните с повече плодове и зеленчуци.

7. Пропускането на редовни хранения. Всички днес сме много заети, но гладът е една от честите причини за силно главоболие.

8. Предозирането с кофеин. Малко кафе може да предотврати главоболието, но твърде много може да го причини, обяснява нюйоркският невролог Одри Халпърн. Ако кофеинът причинява болките ви го намалете до степен, в която го приемате най-много два дни в седмицата, съветва тя.

9. Липсата на движение. Ново шведско проучване показа, че тези, които се движат по-малко, страдат от болки в главата значително повече от останалите, които тренират или бягат за здраве. Препоръчват се 20 или 30 минути кардио упражнения 5 дни в седмицата, за да се освободи тялото от стреса, да се изпрати кръв в мозъка и да се ускори потока от ендорфин, който ни кара да се чувстваме добре.

10. Недоспиването. Хората, които спят до 6 часа в денонощието в продължение на дни, са много по-предразположени към главоболие и болките им са значително по-силни.

11. Определени храни. Всеки реагира различно, но все пак има някои храни, които в най-общ план могат да са причина за главоболието. Има и други (най-вече богатите на магнезий), които са лек за него. Специалистите съветват: яжте спанак, тофу, овесени ядки, слънчогледови и тиквани семки и бял фасул, за да не ви боли глава. Гответе с маслиново олио, приемайте рибно масло. Ако страдате от често главоболие, имайте предвид, че го причинява червеното вино, бирата, шоколадът, остарялото сирене, храненето с обработени месни продукти като шунката, суджукът и саламът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *