Хранителна алергия или хранителна непосимост?

Едва 2% от възрастното население страда от хранителни алергии, докато 45 % от хората са засегнати в различна степен от хранителна непоносимост. Симптомите им често си приличат, но двете състояния не бива да се бъркат. Те имат различен генезис. Разпознаването на алергичните реакции и непоносимостта на храните е важно, тъй като от това зависи правилното лечение.

Хранителната алергия е реакция на имунната система, а симптомите освен в храносмилателната система могат да се прояват и в други органи. Непоносимостта се ограничава главно със смущения в храносмилателната система, но проблемите в нея могат да рефлектират и на други места. Хранителната непоносимост е реакция на храносмилателната ситема, а не на имунната, както при алергичните реакции. Непоносимостта се изразява в невъзможност на организма да обработи дадена храна. Това най-често се дължи на дефицит на определени ензими или на химични вещества, необходими за разграждането на дадена храна.

Когато става дума за деца, важно е родителите да знаят, че завишената консумация на шоколад, фъстъци и риба може да доведе до хранителна непоносимост. Тази реакция може да бъде метаболитна, каквато например е тази към баклата (фавизъм) – при хора, страдащи от недостатък на ензима глюкозо-6-фосфат-дехидрогеназа в еритроцитите. Другите видове реакции са фармакологична (причинена от вещества като изкуствени оцветители, консерванти, емулгатори и др.) или токсична.

При хранителните алергии симптомите се проявяват много скоро след консумацията на съответната храна. Алергичната реакция е бърза, остра и понякога дори може да доведе до животозастрашаваща ситуация. Хранителната непоносимост не е опасна за живота, но може да доведе до редица заболявания. При нея организмът реагира по-бавно – най-малко няколко часа след като храната е поета, а симптомите могат да продължат до няколко дни. Непоносимостта към дадена храна или хранителна съставка, се проявава всеки път, която я приемаме, особено ако ядем големи количества. Заради отложените във времето прояви, обикновено хората не могат да направят връзката между консумацията на определена храна и неразположението, което изпитват. Това е една от причините за трудното диагностициране на хранителната непоносимост.

Симптоми на хранителната непоносимост

Най-често симптомите са: подуване и болки в корема, гадене, повръщане, тежест, запек и/или диария, синдром на раздразненото дебело черво. Освен това организмът може да реагира и чрез кожни изяви – обриви или екзема. Могат да се появят дори проблеми на дихателната система – кашлица, запушен нос, синузит, астма. Освен това можемда чувстваме умора, болки в ставите, да се появи нощно изпотяване, тъмни кръгове под очите. Хранителната непоносимост може да предизвика дори променливо настроение, депресия, безпокойство, умора, хиперактивност, мигрена, глооболие. Тя може да е причина и за нежелано напълняване.

Непоносимостта на някои храни може да отключи или да влоши редица заболявания. Млякото и някои млечни продукти например допринасят за увеличаване на лошите бактерии в червата и това се дължи на факта, че след двегодишна възраст постепенно човек започва да губи спобността си да синтезира ензима, които разгражда млечния белтък. На практика млякото и млечните продукти не се усвояват. Резултът е, че се нарушава баланса на микрофлората в червата. Образуват се токсини, които водят до възпаление на лигавицата и оток на червата. Това допълнително пречи на нормалното усвояване на храната. Важно е да припомним, че именно чревният тракт е пряко свързан с имунитета, в резултат на което се получава вторичен имунен отговор. Непоносимостта към глутен също предизвиква подобни реакции.

Как се установява хранителната непоносимост?

Най-евтиният начин да разберем дали имаме такава непоносимост е да открием вредната за нас храна и да я отстратим. Както споменахме обаче, това е доста трудно, тъй като симптомите се явяват със закъснение. И все пак мисията не е невъзможна. Просто трябва да се въоръжим с търпение и да следим след употребата на кои храни имаме неразположение. Ако подозираме, че някаква храна не ни понася, най-добре е да я отстраним от менюто си поне за един месец. Ако оплакванията изчезнат или намалеят, след това отново трябва да започнем да я консумираме. При положение че симптомите отново се върнат, то вероятно имате непоносимост към дадения продукт или някаква негова съставка.

Ако пък вече сме разбрали, че някаква храна ни вреди, то най-добре е първо да си направим кръвен тест, за да изключим алергията. При положение че тестът е отрицателен, това озчава, че имаме хранителна непоносимост.

За установяване на хранителната непоносимост има специални тестове, но те са по-сложни и по-скъпи от тези за алергиите. Само те обаче могат да покажат с точност дали пациентът има хранителна непоносимост и към кои храни.

Лечение на хранителна непоносимост

Традиционната медицина съветва спиране на дразнещата храна или прием на дефицитни ензими. Хомеопатията предлага индивидуално лечение според спецификите на организма на пациента и оплакванията му. Кой начин ще изберете, решавате вие, тъй като, както в много други случаи, успехът на лечението до голяма степен зависи от доверието, което пациентът има към лекаря и неговите методи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *