Храните, които ни помагат срещу безсънието

В днешно време обществото се развива толкова бързо, че ако не работите усилено, може да се окажете в периферията на живота. Офис служителите са подложени на голям натиск на работното място, особено тези в началото на 30-те си години или тези, които започват собствен бизнес, тъй като по това време се сблъскват с огромен брой проблеми – заеми, ипотеки, семейна издръжка. Такива хора са по-склонни да страдат от безсъние в сравнение с останалите. Но можем да подобрим качеството на съня си с помощта на храната, съобщава китайският „Sohu“, цитира БГНЕС.

Ако от дълго време страдате от безсъние, консумирайте тези храни:

Банан

Бананът е добре познат плод, който е полезен за съня и помага при безсъние. Това е така, защото е богат на витамин В6 и магнезий, които имат успокояващ ефект, успокояват нервите и избавят от негативните мисли. Бананът е също така основен източник на триптофан – незаменима аминокиселина за човешкия организъм, така че когато тези елементи работят заедно, той може да действа като успокоително и да подобри съня. Затова хората, които често страдат от безсъние и лош сън, могат да консумират повече банани.

Мляко

Отдавна известно е, че млякото помага за съня. Млякото е отлично средство за сън, тъй като съдържа триптофан и пептиди. Триптофанът може да стимулира човешките клетки да отделят вещество, наречено триптамин, което има хипнотичен ефект. Когато пептидите попаднат в централната нервна система на организма, те могат да имат анестетичен ефект върху цялата нервна система, така че човек да изпадне в състояние на сънливост. Поради тези причини млякото има успокояващ ефект върху нервите и ускорява заспиването. На хората, които страдат от безсъние поради продължителен стрес, се препоръчва да изпият чаша топло мляко преди лягане – то ще успокои нервната система и ще им помогне да заспят.

Жито

Житото е не само полезно за стомаха, но и за безсънието, ако се консумира преди лягане. Това е така, защото то съдържа определено количество триптофан, който помага за заспиването. Освен това е с високо съдържание на нишесте, което дава усещане за ситост след хранене, като по този начин увеличава съдържанието на триптофан в мозъка. Затова страдащите от безсъние могат да хапнат малко жито преди лягане – то има положителен ефект върху подобряването на качеството на съня.

Какво да не консумират хората с безсъние:

Кафе

Всички знаем, че кафето стимулира нервната система, така че хората с продължително безсъние не трябва да го пият, особено вечер.

Силен чай

Леките билкови чайове успокояват нервите, но силният чай не само не помага да заспите, но и възбужда нервната система, като по този начин влошава качеството на съня.

Пикантна храна

Хората с безсъние не трябва да ядат пикантни храни, особено вечер. Пикантната храна за вечеря е важна причина за смущения в съня. Храни като чушки, чесън и лук могат да предизвикат парене и стомашно разстройство, което пречи на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *