Храни за предотвратяване на коварния диабет

Храни за предотвратяване на коварния диабет

Науката е намерила повече ползи за здравето от боровинки, но повишава притесненията си за боровинковия плодов сок. Според ново проучване на изследователи от Харвардския университет, да се ядат цели плодове помага предотвратяването на диабета, докато пиенето на сок всъщност може да повиши риска от развитие на болестта.

В изследване, публикувано в British Medical Journal, хранителни експерти съобщават, че консумацията на някои плодове – особено боровинки, помагат да се намали риска развитие на диабет тип 2 с около 26 процента в анкета на повече от 180 000 лица повече от две десетилетия и половина.

Ето какво трябва да се яде, за да се предотврати диабетът – боровинки и други плодове.

Участниците в проучването бяха попитани за тяхното потребление на грозде или стафиди, сушени сини сливи, банани, пъпеш, ябълки или круши, портокали, грейпфрут, боровинки, ягоди и костилкови плодове (праскови, сливи, кайсии).

Боровинките са имали най-голямо влияние върху намаляване риска от диабет, следван от гроздето и ябълките особено, когато три или повече пъти на седмица са употребявани.

A стандартът за сервирането на боровинки е половин чаша.

Сините сливи, крушите, бананите, грейпфрутите също помогнали да се намали риска от диабет, докато другите плодове не са имали такъв ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *