Храни, които ви помагат да не изперкате

Храни, които ви помагат да не изперкате

Какъв компонент на храната подобрява най-много не само физическото, но и психическото състояние на човека? За това разказа Елена Соломатина, диетолог и специалист по хранене в интервю за радио Sputnik.

Диетологът Елена Соломатина, доктор по медицина, отбелязва в интервю за радиостанция Sputnik, че „фибрите служат като храна“ за полезните бактерии в стомашно-чревния тракт на човека. Според нея наличието на този компонент в храната е необходимо за нормалното функциониране на всички системи на организма, както и за поддържане на психичното здраве.

„Хората се нуждаят от фибри. Фибрите са храна за полезната микрофлора, за нашия микробиом. Това са бактерии, които правят много добри неща за тялото ни. Те ни помагат да оцелеем, поддържат имунната ни система и психичното ни здраве в норма и са полезни за храносмилането. Проведени са проучвания за връзката между сърдечносъдовите заболявания и приема на фибри, като заключенията са в полза на фибрите. Същото е и с психичните заболявания“, уточнява Елена Соломатина.

За да се набави необходимото количество фибри, в дневния хранителен режим трябва да се включат 400-500 грама зеленчуци, продължава диетологът.

„Достатъчно е да консумирате 400-500 грама зеленчуци и плодове на ден, за да си набавите необходимото количество фибри. По-добре е да ядете зеленчуци, тъй като плодовете съдържат захар. Идеални са зелените зеленчуци, които не съдържат скорбяла. Можете да си набавите фибри и от пълнозърнест хляб или зърнени храни, които не са рафинирани“, добавя Елена Соломатина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *