Хумусът пази сърцето и подобрява настроението

Хумусът има кремообразна текстура, приятен е на вкус и се превръща в една от най-актуалните и здравословни храни. Приготвянето му е бързо и лесно. Става както за лека закуска сутрин, така и за времето на пости и диети. Днес е особено актуален и се поднася като разядка на партита, сватби, а понякога и като гарнитура към месо. Наименованието хумус произлиза от арабската дума нахут, който е в основата за направата на тази кремообразна паста. Той е бил част от менюто в Близкия изток в продължение на векове.

Основни съставки в приготвянето му са нахут, тахан, лимонов сок, чесън, зехтин. Ако искате да донесете на организма си протеини, полезни въглехидрати и мазнини, без да правите компромис с вашата растителна диета, хумусът е подходящо хапване. Освен с богатия си и плътен вкус хумусът е известен и със своите здравословни ползи. Ето някои от тях.

Нахутът е бобово растение и е отличен източник на фибри. Благодарение на тях се поддържат нормални нива на холестерола, предотвратява се развитието на атеросклероза и така се предпазва и сърцето.

Нахутът намалява и риска от развитието на някои видове рак. Храните, богати на фолиева киселина, са свързани с по-нисък риск от появата на някои видове карциноми. В една чаша хумус се съдържат около 36% фолиева киселина. Тя в умерени количества е от полза, особено за бременни жени.

Списъкът на полезните съединения далеч не е пълен, защото нахутът има и много антиоксиданти. Те играят ролята да намалят отрицателния ефект на свободните радикали, произвеждани от организма. Това в крайна сметка ще доведе до по-добро цялостно здраве и е невероятно природно лекарство.

Хумусът е и изключителен естествен антидепресант. Проучване, проведено през 2007-а в университет на Тел Авив, установява, че тази паста е натурален антидепресант с ефекти, подобни на лекарствата, които се използват за лечение на депресия и тревожни състояния. Той засища, задоволява апетита, помага ни да релаксираме и да заспим по-лесно.

Хумусът има способността да увеличава секретирането на хормона серотонин, който осигурява усещане за добро физическо състояние.

Тайната на пухкавия пастет е в махането на люспите

И тъй като една от основните съставки в приготвянето на хумуса е нахутът, а тайната в приготвянето на пухкавия пастет е да почистите добре зърната нахут от люспите. Ако нямате време да го киснете и варите, можете да го купите готов в консерва. Ако ли не, накиснете от предната нощ суров нахут. На другия ден го отцедете от водата и сварете за около 30-40 минути, докато омекне. След това отстранете люспите, като търкате зърната между дланите, и след това измийте. Важно условие е към водата за варене да добавите содата. По този начин люспите на нахута ще се отстранят много по-лесно, правейки го кремав, лек и пухкав. Когато добавяте чесън, той трябва да бъде идеално смлян. За повече аромат оставете го за десетина минути в блендера, преди да миксирате всичко. Така той ще даде своя аромат и вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Диетолог изброи най-полезните храни за зрението
Next post Полезните храни при артрит и псориазис