Царевицата е добър източник на антиоксиданти

Няма нищо по-вкусно от свеж кочан сладка царевица през лятото. Няма спор, също така, че тя е съблазнителна както препечена на скара, но също и току-що извадена от фурната или дори приготвена в микровълновата. Но все пак изглежда, че има няколко мита, които съществуват относно здравословността на зеленчука. Защото в края на краищата, нещо толкова сладко и вкусно със сигурност има поне един недостатък, нали?

Обаче точно тук грешите. Според регистрирания диетолог Дженифър Макданиел, говорител на Академията по хранене и диететика, има няколко мита и заблуди относно царевицата, които ще се опитаме да изясним сега:

Мит №1 : Царевицата е нездравословна

Това категорично не е вярно! Царевицата е зеленчук, който съдържа хранителни вещества, и определено се брои за една от важните ежедневни порции зеленчуци, казва Макданиел. Идеята, за нездравословността на царевицата, вероятно идва, защото тя е с високо съдържание на нишесте, което е въглехидрат. И „с фазата на въглехидрато-фобията, което преживяваме през последните няколко години, това е вероятно е причината да и се създаде лошо име заедно с любимия картоф“, обяснява тя.

Мит №2: Тялото ви не може я преработи – и това е лошо

Макар да е вярно, че царевицата има високи количества неразтворими фибри – такива, които преминават през червата, това не е нещо лошо, казва диетоложката. Разбира се, ако човек яде много царевица, може да види някои от тях в изпражненията, но неразтворимите фибри, както много изследвания са показали, са необходими за изхранването на „добрите“ бактерии в червата ни. „Ако се опитваме да си набавим добри фибри за нашата диета, това е добре, защото в царевицата има по-високо съотношение на неразтворими от разтворими фибри, защото тя подхранва чревните бактерии в нашето тяло“, обяснява още специалистът.

Мит №3: Царевицата не е добър източник на всички хранителни вещества

Зеленчуци като зелето и спанака може би имат по-добра репутация сред храните, но и царевицата има нещо, с което да допринесе. Тя съдържа някои витамини и витамин С, както и магнезий и калий. Жълтата царевица също е добър източник на два антиоксиданта, зеаксантин и лутеин, които са полезни за здравето на очите, казва Макданиел.

Мит №4: Царевицата, която купувате от магазина за хранителни стоки е генетично модифицирана

В действителност, повечето сладка царевица, която е на разположение в магазините за хранителни стоки не е ГМО, смята Макданиел. Царевицата, която се прибира по-късно от сладката царевица и се обработва, за да се превърне в масло, високо-фруктозен сироп или други продукти, е царевицата, която е обикновено генетично модифицирана.

Тоест не можем да кажем, че генното модифицирана сладка царевица не съществува – но това все пак е рядкост. Въпреки че Монсанто е фирма, която е разработила и продала семена от сладка царевица за генно инженерство, организацията „Приятели на земята” е изследвала 71 проби от сладка царевица (прясна, замразена и консервирана) от осем зони в САЩ, за да открие, че само 2.4% от пробите са били генетично модефицирани.

Ако обаче се притеснявате, че хапвате такава царевица, Макданиел препоръчва закупуването на органична, защото генното инженерство е забранено във всички органични продукти.

Мит №5: Не трябва да се яде царевица, защото тя наистина е с високо съдържание на захар

Не сте спрели да ядете банани, защото знаете, че те са с високо съдържание на захар, нали? Тогава защо трябва да направим същото, когато става въпрос за царевицата? Бананът съдържа приблизително същото количество калории като царевицата – около 110. A в кочан царевица има около 6-8 грама захар, докато в един банан има около 15.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Коктейл с ябълков оцет – еликсир за здраве и дълголетие
Next post Нелекуваната язва крие сериозни опасности