Цветове от лайка и плодове от кориандър при фарингит

Особено в сезона на грипа и настинките болното гърло е едва ли не задължително „наказание“, което трябва да изтърпим. Оказва се обаче, че зимата далеч не е „любимото време“ на фарингита. А наглед безобидното възпаление на лигавицата на гълтача може да е симптом на неприятни хронични заболявания. Защо не бива да подценяваме фарингита? Коментира д-р Дончо Дончев, началник на отделението по аудиология и отоневрология в клиниката по УНГ на Военномедицинска академия (ВМА).

„Фарингитът, подобно на много други възпалителни страдания, има остър и хроничен вариант“, обяснява д-р Дончо Дончев. „За острия можем да „виним“ зимата, защото тя е сезонът на респираторните инфекции. А фарингитът е една от най-характерните им прояви“, допълва УНГ специалистът. Хроничният представлява слабост или износване на лигавицата на гълтача, което не е точно болест. „До голяма степен това е проява на заболяване на съседни органи“, разкрива д-р Дончев. Интересното е, че около половината възрастни са с подобно износване, както и почти всички, на които са извадени сливиците. А през зимата острият фарингит много често протича на фона на хроничен, отбелязва д-р Дончев.

Оплакванията – благодарение на тях лесно може да се различат двата типа фарингит. При острия водещи са силната болка в гърлото и високата температура, характерна за вирусните инфекции, обяснява оториноларингологът. Симптоми като дразнене, парене, чувство за заседнало чуждо тяло и „посипаност с пясък“, както и промяна на гласа пък „издават“ хроничния. „Основната причина за появата му е затрудненото носно дишане – когато въздухът не минава през носните ходове, не се овлажнява и затопля. По този начин навлиза недостатъчно подготвен за обмяната на газовете в алвеолите“, обяснява механизма УНГ специалистът

Дишането през устата води до износване на лигавицата заради хроничното неблагоприятно въздействие на сухия и студен (а в други сезони – и горещ) въздух върху нея. „Това непрекъснато изсушаване води до промяна на вискозитета (плътността и втечнеността) на гърления секрет. Когато той стане по-гъст и лепкав, променя киселинния си състав. Оттам се стига до нарушаване на обичайната „хармония“ между многобройните, живеещи в устната кухина и гърлото, микроорганизми. Започват да доминират по-киселинно устойчивите – например Candida Albicans, една често срещана гъбична популация“, допълва УНГ специалистът.

Именно по-гъстият и плътен секрет при пациентите с хроничен фарингит предизвиква сухата, упорита кашлица или „подкашляне“, както и чувството, че „нещо им е заседнало в гърлото“. „Хората с такива неопределени, продължителни, натрапващи се оплаквания са склонни да мислят: „Ето, аз имам нещо в гърлото, може би рак!“, уточнява д-р Дончев. Гърленият секрет може и да покаже наличието и на някой болестотворен микроорганизъм, но това не означава непременно, че има заболяване и е нужно лечение с антибиотик. „Само по себе си, състоянието е безобидно – не води до кой знае какви тежки усложнения, но често е мъчително – с проявите си и многото фактори, които могат да го изострят“, не крие оториноларингологът от ВМА.

Друг „обичаен заподозрян“ за хроничния фарингит е гастро-езофагеалният рефлукс (ГЕРБ). „Лигавицата и входът на ларинкса са абсолютно неприспособени да понасят киселинността на стомашните сокове“, напомня д-р Дончев. И подчертава, че ключово при износването на лигавицата на гълтача е да се лекува първопричината. Независимо дали тя е в стомашно-чревния тракт, или се дължи на влошено носно дишане – предизвикано от хронична хрема, синузит, изкривена носна преграда, „трета сливица“, сънна апнея и т.н.

Народни рецепти при фарингит:

  • Смесват се по 50 грама цветове от лайка, плодове от кориандър, корени от бял оман, корени от черен оман, листа от градински чай. В 400 грама вода се поставя 1 супена лъжица от сместаВари се 5 минути, кисне 2 часа и се прецежда. С отварите се правят жабирения и гаргари 5 пъти дневно през 3 часа.
  • Смесват се 100 грама камшик, 50 грама, листа от черна боровинка и 30 грама лен. В 400 грама кипяща вода се поставя 1 супена лъжица от сместа. Вари се 5 минути, кисне 2 часа и се прецежда. С отварите се правят жабурения и гаргари 5 пъти дневно през 3 часа. Лечението продължава 10 дни след изчезване на болестните признаци.
  • Смесват се по 50 грама стръкове босилек, 50 грама листа жиловлек и 100 грама цветове от лайка. В 400 грама кипяща вода се поставя 1 супена лъжица от сместа. Вари се 5 минути, кисне 2 часа и се прецежда. С отварата се правят жабурения и гаргари 5 пъти дневно през 3 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *