Цезар и Клеопатра се пазели от диабет с кисели краставички

Киселите краставички не са само вкусно мезе за зимата, но и истински цяр за организма. Клеопатра вярвала, че именно те ѝ помагат да остане здрава и допринасят за легендарната ѝ красота. Юлий Цезар и други римски императори пък давали кисели краставички на войските си, за да бъдат по-силни.

Всъщност лечебните им свойства се крият в сока им. Копърът и оцетът в него могат да са от полза за здравето на червата. Тъй като оцетът е ферментирала храна, насърчава растежа на добри бактерии в стомаха и е полезен за храносмилателната система.

Доказано е, че копърът помага при лошо храносмилане и стомашни спазми. Само 1/3 чаша сок от кисели краставички е всичко, което е необходимо, за да успокои болката в мускулите според едно проучване. Тази напитка помага при мускулни болки по-бързо, отколкото да пиете същото количество вода.

Изследователите вярват, че се дължи на това, че оцетът може да помогне за спиране на нервните сигнали, които карат мускулите да се схващат. Ако сте дехидратирани и се упражнявате дълго време, пиенето на нещо с натрий може да ви помогне да възстановите баланса на течностите си по-бързо.

Натрият е основен елемент, който губите, когато се потите. Тъй като сокът от кисели краставички съдържа много натрий, може да помогне на тялото да се възстанови по-бързо. Дори малко количество сок от краставички преди хранене може да бъде от полза за здравето, защото контролира захарта. Оцетната киселина намалява производството на глюкоза в организма и ни пази от диабет.

Сокът от кисели краставички е богат и на витамини С и Е – два ключови елемента, които помагат да предпазите тялото си от увреждане със свободни радикали. Тези витамини също помагат за повишаване на имунната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Диетолог разкри как да се храним, за да сме здрави цяла зима
Next post Златно масло при настинки, артрит и камъни в бъбреците